НОВИНИ


Палестинецът Хасан Асфур обвини САЩ за войната в Газа, но призна за интерес на Русия

4 4004 16.01.2024
Палестинецът Хасан Асфур обвини САЩ за войната в Газа, но призна за интерес на Русия

Преговарящият от палестинска страна в Осло през 1993 година Хасан Асфур логично, следвайки наратива на Хамас за бруталното им нападение над Израел на 7 октомври миналата година, използва българския ефир, за да обвини САЩ и самия Израел за нахлуването си. Той обаче призна и за интереси на Русия и Китай в събитията.


В началото на годината израелеца Яир Хиршфелд, който е участвал в преговорите между Израел и палестинците през 1993 година в Осло, говори за настоящия конфликт. Журналистът на bTV Виктория Петрова разговаря и с представител на палестинската страна – Хасан Асфур, който също е сред преговарящите в Норвегия.



"Няма събития, които да се случват случайно. Големите събития никога не идват случайно. Нещата са предварително начертани. Смятам, че от израелска страна имаше улесняване на операцията и от американска страна може би също имаше улесняване на операцията. Русия има полза, и Китай има полза, но има разлика", посочи той относно избора на датата 7 октомври за атаката. Логично за наратива на Хамас, Асфур на практика обвини Израел и САЩ, че са улеснили случването на нападението.

 

"Мястото на Америка в региона беше много силно разклатено. Тя усети, че вече няма последната дума. В района на Залива, по въпроса за петрола, ОПЕК започна да действа според саудитско-руската координация, а това не се е случвало в историята на региона от основаването на Кралството (Саудитска арабия). Също доколкото се отнася до самата Държава Израел – тя вървеше към гражданска война. Седмица преди събитията от 7 октомври имаше много остър вътрешен конфликт, който водеше към гражданска война. Така в интерес на Америка и Израел беше да се случи друго събитие, което да предотврати тази война", обясни той. Редно е да се има предвид, че истинността в разказа подлежи на силни съмнения.

 

"Тази държава Палестина трябва да бъде обявена и тя да поеме отговорността за всичко, отнасящо се до Ивицата Газа, Западния бряг и Йерусалим - съгласно резолюция 67/19 на ООН от 2012 г.", смята още той.




"Когато бъде обявена държавата, ние имаме Национален съвет на Организацията за освобождение на Палестина. Временно този съвет би могъл да бъде парламент на държавата Палестина, докато бъдат проведени общи избори. Досега имаме общо взето президентска система, имаме изпълнително правителство, ние го наричаме правителство на президента, президентът го определя, а съветът – парламентът го утвърждава. Оттук нататък може да стане промяна", каза още той. 


"Изходът е да има решение, което да задължи държавата на окупацията да прекрати огъня и да се изтегли незабавно от Ивицата Газа и палестинската национална власт да поеме отговорността си в координация с Йордания и Египет и с някои арабски страни и под наблюдението на Съвета за сигурност или на ООН. Единствено това". Така той очерта и евентуално прекратяване на огъня. 

 

ФрогНюз 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама