НОВИНИ


Дъщерята на Путин с шокиращи думи на фона на руските престъпления в Украйна. Защо възмути Германия?

8 4585 16.01.2024
Дъщерята на Путин с шокиращи думи на фона на руските престъпления в Украйна. Защо възмути Германия?
Мария Воронцова

Мария Воронцова, голямата дъщеря на Путин, която почти не се изявява публично, даде обширно интервю в Русия. Германските медии го нарекоха "шокиращо". Защо?


Голямата дъщеря на руския президент Владимир Путин - 38-годишната Мария Воронцова - даде преди няколко дни интервю за руския подкаст #ПроНауку (#ЗаНауката), насочен към младите учени и начинаещите бизнесмени. Водещият представи своята събеседничка като експерт в сферата на ендокринологията и заместник-декан на Медицинския факултет в Московския университет "Ломоносов". 42-минутното интервю се е появило още в средата на декември 2023, но не е било особено популярно в Русия. В социалната мрежа "В контакте" от тогава до днес то е гледано едва 222 000 пъти.  За какво се говори в интервюто

 

В него голямата дъщеря на Путин засяга предимно теми, свързани с науката, медицината и генетичните изследвания, с които се занимава. Говорейки за лечението на болните в Русия, особено за тези, които са станали инвалиди след тежки и хронични заболявания, тя казва, че "руското общество с нашите жизнени устои, с нашата култура, с нашата религия... все пак не е толкова "икономикоцентрично", колкото "човекоцентрично". След това Воронцова подчертава, че "за нас най-висшата ценност все още е човешкият живот". През цялото време тя не споменава нито дума за войната на Русия срещу Украйна, нито за баща си Владимир Путин, разказва "Дойче веле"

 

Кремъл държи в тайна всички подробности за членовете на семейството на Путин. Но в това интервю Мария Воронцова споделя някои моменти от своята биография - като дете искала да стане лекарка, но като ученичка обмисляла дали да не следва икономика. В крайна сметка записала медицина. "Чувствам се комфортно в своята професия, бих я избрала отново", казва пред камерата Воронцова и добавя: "В този ред: първо лекарка, после наука, после и малко икономика".

 

Тя разказва и за литературните си интереси, изброявайки любимите си писатели като Пушкин и Достоевски. Воронцова говори и за музиката и спорта.

"Кръгът на интересите ми е широк - от творчеството до спорта. Вдъхновява ме всичко, което е красиво - картините, музеите, театрите, музиката. Музиката е важна част от моя живот - и класическата, и джазовата... Гледам по няколко часа седмично да се занимавам със спорт - карам сърф, ски и още...".Мария Воронцова е живяла и учила няколкого години в Германия, след това в Русия, с мъжа си - нидерландския бизнесмен Йорит Фаасен - е била до 2015 година в Нидерландия. Оттам се връща в Москва. След началото на войната на Русия срещу Украйна двете дъщери на руския президент Мария Воронцова и Екатерина Тихонова попадат под санкциите на ЕС, Великобритания и САЩ: банковите им сметки са замразени, влизането им на териториите на тези държави е забранено.

 

Отговаряйки на въпрос каква е нейната мечта, дъщерята на руския президент казва: "Моята мечта като лекар е лечението на хроничните заболявания. Мечтата ми като учен е да разбера как се е появил животът на Земата или как се появява мисълта. Като човек мечтая хората да имат възможността да опознаят себе си и да се приближат към развитието на цялостната зряла личност - за да се разбираме по-добре помежду си и да общуваме по-добре. Мнозина имат много проблеми заради недоразбирането на себе си и другите".

 

Как реагираха на интервюто германските медии

 

Интервюто на голямата дъщеря на Путин предизвика възмущение в германските медии - то бе оценено като странно, възмутително и дори шокиращо. "Дъщерята на Путин даде странно интервю за ценностите на човешкия живот", написа в заглавие "Дер Шпигел".Авторът на статията отбелязва, че интервюто на дъщерята на Путин е голяма рядкост - тя почти никога не се изказва публично. "Владимир Путин никога не показва в медиите членовете на своето семейство, неговият личен живот е табу, с което руските журниласти са наясно", пише германското издание. Това, че в интервюто си Воронцова нарича Русия "човекоцентрична държава", а изобщо не споменява баща си и войната, която той води против Украйна, "предизвика възмущение отвъд границите  на Русия", подчертава изданието.

 

Германската телевизия ntv определи интервюто като шокиращо. "Това са шокиращи изказвания на фона на престъпленията и броя на жертвите във войната на Русия против Украйна". Германските журналисти обръщат внимание на изказването на Воронцова за нейната мечта и наричат цинично това, че в интервюто не се засяга темата за войната. Вместо това "ендокринологът Воронцова говори колко е напреднала медицината в цял свят и разказва за своите литературни, музикални и спортни интереси".

 

Изданието изброява и няколкото поста, които заема Мария Воронцова в Русия. От 2019 година насам голямата дъщеря на Путин е членка на съвета по реализация на Федералната научно-техническа програма за развитие на генните технологии. Тя членува в съвета на директорите на фирмата Nomeko, която в една от научните лаборатории в Санкт Петербург изследва руския геном, посочва ntv.
Вестник "Меркур" също отбелязва, че Воронцова е съветник на баща си по генното инженерство, но Кремъл пази в тайна всички подробности от живота ѝ. "Самият Путин никога не е потвърждавал, че тя му е дъщеря - нарича във всички интервюта нея и сестра ѝ "тези жени".

 

"Билд" също обръща внимание на дъщерята на Путин, също пишейки, че казаното от нея предизвиква голям шок. А "Франкфуртер Рундшау" помества и биографична справка за Воронцова, в която е отбелязано, че през 2022 година печалбата на Nomeko е била около 855 милиона рубли.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама