НОВИНИ


"Ще те кача в патрулката и ще те ударя". Пореден сигнал за полицейско насилие

9 3930 16.01.2024

Сигнал за системен полицейски тормоз и насилие изпратиха граждани. Сигналът е придружен с кадри от полицейска проверка, съпроводена със заплахи за бой в районното и чупене на носа, предаде bTV. Действието се развива в гоцеделчевското село Вълкосел на 14 януари в 1 ч.


Подалият сигнала разказа пред bTV, че заплашваните момчета не са искали да застават пред камера, защото се страхуват от полицая.

 

Момчета са седели на пейка, а полицаят ги е заплашвал с насилие, казват хората, които не искат повече подобно поведение от страна на органите на реда.

Жителите на селото искат да има ред, но не и по този начин с обиди и заплахи."Има и други, които са пострадали от въпросния служител на реда, но и те се опасяват да говорят и да подават сигнал. Ние просто искаме това да спре. Смятаме, че е на расова основа се случва всичко, той мрази помаците", каза подалият сигнала мъж.

 

Само един от пострадалите в селото от полицейски произвол реши да застане и да разкаже за насилието, което е претърпял. Момчето живее и работи в Испания.


"Прибирах се от работа. Почти пред нас с едно момче, съсед. Спря патрулка. Единия го познавах, другият излезе и започна да вика. Леко в главата ме удари".

 

"Защо не спираш? Къде отиваш? На какъв се правиш?“. Опитах да му обясня. Не ме разбра или не искаше. Последва заплаха - ако не вляза в патрулката, че ще ми сложи белезници и ще ме бие извън селото някъде", разказва Били Билюков, потърпевш.
Мъжът разказва, че бил ударен веднъж в патрулката. Ударът бил лек и във врата.

 

"Обиждаше ме, заплашваше, че ако ми срещне колата в Гоце Делчев ще имам проблеми, глоби. Може да бъде счупена. Примерно утре нашите ще отидат с тази кола в Гоце Делчев, да ги спрат, да ги плашат. Малко е стресиращо", казва мъжът.

 

"Ходи при хората да ги обижда и да се държи като животно с тях. Малко прекалено ми идва. Може би на расистка основа, не знам".

 

Хората очакват да се вземат мерки за това неадекватно поведение на служителя на реда.

 

В позиция на МВР по случая се казва, че главният секретар разпореди проверка във връзка с твърдения за тормоз от страна на полицейски служител."Целта е да се установи истинността на изнесените твърдения за системен тормоз от страна на полицейски служител срещу жители на село Вълкосел, община Гоце Делчев, област Благоевград. В рамките на инициираната от главния секретар на МВР проверка ще бъдат проведени разговори с кмета на Вълкосел и с местното население. В областната дирекция на МВР вече е започнала отделна дисциплинарна проверка. Ръководството на МВР няма да толерира подобно поведение и действия от страна на полицейски служители", пише в позицията на ведомството.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама