НОВИНИ


Богдан Богданов седна на стола на Денков, ще бъде ли сменен след ротацията?

7 4087 16.01.2024
Богдан Богданов седна на стола на Денков, ще бъде ли сменен след ротацията?
БГНЕС

Богдан Богданов ще изпълнява функциите на премиер от 16 до 17 януари 2024 г. , докато Николай Денков е на форум в Давос. Това става ясно от заповед на премиера акад. Николай Денков от 11 януари 2024 г. 


Той е на Световния икономически форум, който събира международния политически и финансов елит в швейцарския алпийски курорт Давос.Там е и вицепремиерът Мария Габриел. 

 

В политическите среди се говори, чe министърът на икономиката и индустрията е един от набелязаните от ГЕРБ за отстрел при ротацията, заради успехите му в разграждането на "черната касичка" от времето на ГЕРБ - Държавната консолидационна компания.

 

Министърът успя да върне 45 милиона за непостроения правителствен комплекс, които бяха предплатени непрозрачно, без обществена поръчка на изпълнител след инхаус възлагане от дружеството на ДКК "Монтажи". Започна да връща и кредитите на ДКК към ББР.

 

Богданов върна на държавата и Пловдивския панаир, който беше напът да падне в лапите на Георги Гергов – а да си припомним, че ГЕРБ го защитаваше години наред, преди Борисов да се скара с кмета на Пловдив.

 

Излъчването на министъра на икономиката за министър-председател по заместване обаче е явен знак, че Денков няма никакво намерение да се разделя с него при ротацията.

 

Рокадите

 

Рокади в кабинета е ясно, че ще има. Заявките са направени и от двете страни като според намеренията това ще се случи след предварителна оценка на работата на отделните министри. Първо на разговори ще се съберат премиера акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. 

 

Кои министри конкретно ще бъдат сменени - не се знае със сигурност. Ясно е, че промените ще се осъществят по взаимно съгласие, според заявките и на двете страни. Посочване на имена няма да има. 

 

Асен Василев ще остане финансов министър, ако от ПП-ДБ не пожелаят да го сменят, заяви миналия четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Всъщност името му се завъртя като евентуален вицепремиер, но нагласи за такава промяна изглежда няма.

 

Заговори се, че той може да стане втори вицепремиер. Идеята тиражира и Румен Христов от СДС.

 

Възможно е главата си да загуби спортният министър Димитър Илиев, въпреки че самият той не вижда пропуски в работата си. Пред БНТ той посочи, че в подопечното му ведомство работата върви добре.

 

"В Министерството на спорта работата върви добре. Дали един министър ще остане или не, ще бъде гледано на база какво неговото ведомство е свършило по управленската програма. Ако това е критерият, би трябвало моето име да не е в този списък”, обясни Илиев.

 

Според него за 7-те месеца Министерството на спорта е свършило абсолютно всичко по управленската програма с изключение на една единствена точка за научноизследователски център, което е предвидено да стане през юни 2024 година.

 

Борисов обаче заговори за корупционния скандал в спортното ведомство, който може и да вземе главата на спортния министър.

 

“Това, че аз не харесвам някои министри, не значи, че трябва да са сменени. Когато си в едно некоалиционно семейство, има значение и какво казват другите. Изчаквам анализа на Денков и Габриел. Имаме управленска програма. Ако в някое министерство има корупция, както в спортното министерство, ще го поставим под въпрос", посочи лидерът на ГЕРБ.

 

Спокоен за поста си е и министърът на екологията Юлиян Попов.

 

Има една потвърдена смяна - тази на здравният министър Христо Хинков. 

 

Самият той заяви, че сам е решил да напусне поста си след ротацията. Румен Христов от СДС посочи вчера обаче, че остава негативната оценка върху работата му заради скандалите с УМБАЛСМ “Пирогов”.

 

Спекулира се и с министрите-анонимници - онези, които не са познати на обществото, защото не са били достатъчно активни в работата си.


 ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама