НОВИНИ


КС прие жалбата на омбудсмана за промените в Закона за съдебната власт

0 3633 16.01.2024
КС прие жалбата на омбудсмана за промените в Закона за съдебната власт

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество жалбата на омбудсмана Диана Ковачева за промените в Закона за съдебната власт. 


Ковачева подаде жалба срещу разпоредбата на чл. 300, ал. 3 от ЗСВ. Всъщност става въпрос за ограничението за три явявания на изпита за юридическа правоспособност. Според омбудсмана това ограничение е противоконституционно. Ковачева поиска от КС да го отмени. 

 

“При оценка “неиздържал“ стажант-юристът има право да се яви на изпит след допълнителен двумесечен стаж по реда на чл. 297, ал. 2, т. 1, до три пъти“, гласи въпросният член от Закона за съдебната власт.

 

“Така предвиденото ограничение на възможностите за явяване на изпит за придобиване на юридическа правоспособност при надлежно завършено юридическо образование е в противоречие както с Конституцията на Република България, така и със законодателството на ЕС и по-конкретно с основното право на свободен избор и упражняване на професия съгласно Хартата за основните права на ЕС“, заяви в мотивите си Ковачева.



Пред Конституционния съд тя изтъква, че с него се погазват гарантираните от основния закон право на труд, на свободен избор на професия и на място на работа, както и правото на образование, “доколкото ограничението обезценява значима лична и социална “инвестиция“, каквато е придобитото висше юридическо образование“.

 

Ограничението за три явявания беше въведено през 2016 г., припомнят от “Лекс”. Ковачева заявява, че въведеният лимит не преследва легитимна цел.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама