НОВИНИ


Ударен ден за комисиите в НС. Изслушват няколко министри

1 4654 17.01.2024
Ударен ден за комисиите в НС. Изслушват няколко министри

Ударен ден в Народното събрание за парламентарните комисии. 


Днес ще заседават Комисията по труда и социалната политика, икономическата и образователната комисия, комисията по регионална политика, комисията за еврофондовете, комисията по отбрана, Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта, Комисията по външна политика, земеделската комисия, Комисията по политиките за българите в чужбина.

 

На заседанието на комисията по образованието ще бъде изслушан просветния министър Галин Цоков. 

 

В правната комисия ще се разглеждат на първо четене промените в НПК, внесени от Министерския съвет, както и два законопроекта за промени в Наказателния кодекс - единият, внесен от изпълнителната власт, и другият - от депутати на “Възраждане”. 



Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове ще проведе първото си заседание. Ще се приемат вътрешни правила за работата на комисията.

 

Комисията по отбрана ще изслуша военния министър Тодор Тагарев, а на заседание в земеделската комисия ще бъде изслушан министър Кирил Вътев.

Утре път на редовно заседание на комисията по конституционни и правни въпроси изслушани ще бъдат кандидатите за конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

 

За номинациите на Атанасова и Белазелков се разбра още миналата седмица. ГЕРБ застанаха зад председателката на парламентарната си група, а ПП-ДБ обявиха предложението Борислав Белазелков да бъде пратен в КС.

 

Изборът на съдии в КС от парламентарната квота, съгласно процедурните правила, приети от НС в средата на декември миналата година, предвиждат членовете на КС от парламентарната квота да бъдат избрани с повече от половината гласове на присъстващите в зала народни представители. 

 

Конституционният съд взе единодушно решение двамата конституционни съдии да не изкарват пълния си мандат. Единодушно Конституционният съд реши, че съдия, избран или назначен след предвидения в основния закон срок - упражнява правомощията си само за оставащия от пълния мандат срок. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама