НОВИНИ


Пълното ни членство в Шенген няма да е приоритет за ЕС за идните шест месеца

3 3587 16.01.2024
Пълното ни членство в Шенген няма да е приоритет за ЕС за идните шест месеца

Миграцията остава сред най-горещите теми за Европейския съюз през идните шест месеца и ще бъде приоритет за белгийското ротационно председателство. Това потвърди и тази сутрин белгийският премиер в Европейския парламент в Страсбург, предават от bTV.


“Европа трябва да контролира миграционните потоци и белгийското председателство ще настоява за това“, заяви белгийският премиер Александер де Кро. 

 

България и Румъния ще се присъединят към Шенген по въздух и вода в края на март тази година. Очакванията са, че преговорите и процеса по пълното членство и по суша ще започнат до края на годината. Изглежда обаче белгийското председателство няма да се стреми към това през идните шест месеца. Това не е изненада - от месеци насам неофициално се коментираше, че присъединяването ни е приоритет за предишното испанско председателство, но не и за белгийското, което започна на 1 януари.

 

През следващите шест месеца Белгия като председател ще настоява за спазване на ангажимента за помощ към Украйна, тази година е решаваща и заради изборите в САЩ. Де кро нарече помощта за Украйна “екзистенциална”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама