НОВИНИ


ЕС вкара лидера на Хамас в списъка с терористи

0 3836 16.01.2024
ЕС вкара лидера на Хамас в списъка с терористи

Съветът на Европейския съюз включи политическия лидер на "Хамас" Яхия Синуар в санкционния си списък. Мярката влиза в сила незабавно и е част от по-широката стратегия на ЕС за справяне със заплахата, представлявана от палестинската групировка, особено в светлината на войната с Израел, предадоха международните информационни агенции.


След нападението на Хамас на 7 октомври над 1000 души бяха убити, а стотици бяха взети като заложници от групировката. Израелската армия обяви Синуар за "ходещ мъртвец". Смята се, че именно той е един от “мозъците” зад операцията на 7 октомври. 



През декември Франция обяви, че замразява за 6 месеца активите на Яхия Синуар. Такова решение взеха и властите във Великобритания. Освен Синуар, под санкции е и командирът на въоръженото крило на Хамас Мохамед Деиф, който също е сочен за един от организаторите на нападението над Израел през октомври. Деих беше добавен в списъка на най-издирваните международни терористи от САЩ още през 2015 г. 

 

В края на миналата година израелските сили атакуваха централата на Хамас в град Хан Юнис. Според армията на Тел Авив Синуар се укрива в мрежата от тунели на групировката именно под Хан Юнис.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама