НОВИНИ


Директорът на Агенцията за социално подпомагане: Малтретираното 5-годишно дете е в много добро състояние

1 4683 16.01.2024
Директорът на Агенцията за социално подпомагане: Малтретираното 5-годишно дете е в много добро състояние
Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева Сайт на БНР

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева съобщи пред Радио Пловдив, че малтретираното 5-годишно дете е в много добро здравословно състояние и се възстановява бързо от операцията, която му бе направена вчера.


Наблюдаващите го социални работници са единодушни, че емоционалното му състояние също е спокойно. 

 

Към момента момченцето е настанено в Център за настаняване от семеен тип и след изписването му то ще се върне там. Там то ще бъде насочено към специалисти и лекар-психиатър, който да го прегледа, за да уточни диагнозата му. След това ще се генерира план за неговата подкрепа от психолог и ресурсен учител.

 

Още през март миналата година, когато родителите вече са били в процес на развод, социални работници са се срещнали с майката, но към този момент тя и детето са живели при бабата на детето по майчина линия. Социалните работници още тогава, по тяхна препоръка, майката е подала заявление за логопед, психолог и ресурсен учител в общностния център в Пловдив за момченцето, тъй като то не е говорело. Тогава момченцето е било прегледано при лекар, който е дал заключение, че то е с аутизъм, но няма експертно заключение и то не е прегледано от лекарска комисия. Това предстои да се случи, уточни Танева и допълни, че детето ще продължи да посещава и детска градина. 

 

Танева смята, че няколко месеца ще продължи процедурата по връщане в семейна среда на малтретираното от пастрока си 5-годишно дете от Пловдив, ако бащата поиска да се грижи за него. Ако таткото заяви, че ще отглежда сина си в Германия, чрез Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД), със съдействието на Министерство на правосъдието ще се изиска информация от социалните служби в Германия на какъв адрес живее там, какво работи и какви компетенции притежава, за отглеждането на детето там. Ако бащата реши да се установи в Пловдив или на територията на страната, тук ще бъде направено същото обследване и ще бъде изготвен доклад. По думите на Танева за подобни обследвания има регламентирани срокове, но и те не бива да бъдат извършвани под натиск, за да се вземе най-правилното решение оттук нататък.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама