НОВИНИ


Весела Чернева: Австрия ще свали ветото за Шенген за България и Румъния следващите месеци

6 4086 16.01.2024
Весела Чернева: Австрия ще свали ветото за Шенген за България и Румъния следващите месеци
Весела Чернева

Австрия ще се съгласи да свали възраженията си срещу България и Румъния. Така ще станем част от сухопътния Шенген. Това ще стане в следващите месеци. От своя страна Пактът за миграция ще влезе в сила през следващите години. Той ще се забави заради специалните центрове с нов процес на скрининг на бежанци. Това заяви по Нова нюз зам.-директорът на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева.


Според нея в някои страни увеличаването на миграционния натиск предизвиква сътресения в политическата обстановка, а Австрия е добър пример. "Крайнодясната партия на свободата набра много сила, затова трябваше да има договорка за миграцията. Тепърва трябва да бъдат изработени техническите детайли по регулациите. Пактът за миграция цели да намали напрежението от граничните страни на ЕС. Става дума основно за страни с големи бежански потоци, които искат да останат в рамките на териториите им - Италия, Испания, Гърция. Страните членки се съгласиха на справедливо разпределение на мигрантите, няма да има държави, които ще могат да отказват като цяло да помагат", заяви тя.

 

По думите ѝ форумът в Давос е посетен и от представители на по-далечни страни. "Много по-малко от обичайните лидери присъстват. Смисълът е да се чуе какво мисли останалия свят. Едно от най-големите постижения са лекарствата срещу наднормено тегло. За такива неща се говори в Давос, добре е, че български участници са там", смята Чернева.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама