НОВИНИ


Лекар алармира: Има увеличение на респираторните заболявания

8 3653 16.01.2024
Лекар алармира: Има увеличение на респираторните заболявания
Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова Стопкадър: NOVA NEWS

"Има увеличение на респираторните заболявания”. За това алармира общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова в ефира на NOVA NEWS.


Тя сравни разнообразието от вируси през този месец с добре зареден коледен магазин – има грип, има COVID-19, има пациенти, които боледуват паралелно от грип и COVID-19, както и пациенти, които са болни едновременно от два щама на грипа – тип А и тип Б.

 

Според нея и сега не е късно да се постави ваксина. За децата над 2-годишна възраст има и назална ваксина, която се поставя без убождане, посочи специалистът. „Грипът се лекува със специфични медикаменти. Имаме оръжие, което е насочено точно срещу грипните вируси, освен ваксината, с която разполагаме. Те бързо вдигат пациента на крака”, коментира още тя.

 

Лекарят изтъкна, че грипните вируси усложняват хроничните заболявания – диабет, хипертония, инфаркти, инсулти, астма. „Нали си представяте един пациент с астма, когато заболее от грип, как трудно диша”, отбеляза д-р Николова.За усложненията след прекаран COVID-19 медицинският специалист обясни, че понякога пациентите могат да имат болки в ставите, а при дамите се забелязва косопад.

 

Във връзка с възможността да се прегледаме при друг личен лекар, ако нашият е в почивка, д-р Николова обясни, че личните лекари нямат отпуска, защото работят по договор със Здравната каса, а не в правоотношение работник-работодател. „В Петрич колегите нямат неотложно звено, нямат договор. Те покриват своите пациенти 24 часа в денонощието”, даде пример медикът и уточни, че това предложение е за извънредни случаи.

 


Николова разказа, че от 2000-та година личните лекари са с натрупана умора, защото нямат отпуск. „Има колеги, които правят инфаркти, инсулти. Имат сериозни заболявания. На другия ден пациентът отива, а кабинетът е затворен”, даде пример тя и каза, че има много административни пречки в това да се предупредят колегите и пациентите кой ще замества боледуващият личен лекар. В момента няма механизъм кой да информира пациентите на джипи, което е починало", каза още лекарят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама