НОВИНИ


Габриел: Австрийският бизнес да убеди политиците, че влизането на България в Шенген е важно за компаниите

14 3704 16.01.2024
Габриел: Австрийският бизнес да убеди политиците, че влизането на България в Шенген е важно за компаниите
Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел БГНЕС

"Австрийският бизнес трябва да убеди политиците във Виена, че влизането на България в Шенгенската зона е важно за компаниите."


Това мнение изрази вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. В рамките на Световния икономически форум в Давос тя участва в дискусия за бизнес аргументите за разширяването на ЕС.

 

"Солидарността в ЕС и силата на процеса на разширяване откриват нови възможности пред бизнеса. Приемането на нови страни членки означава, че споделяме общи ценности като демокрацията и върховенството на закона, което в днешния сложен свят е особено важно", отбеляза Габриел. По думите й ЕС трябва да се научи да показва добрите примери в процеса на присъединяване на нови държави:

 

"Има такива примери. Работим със страни кандидат членки в различни сфери, например в програмата "Еразъм+". Когато бях еврокомисар дадохме началото на партньорството със страните от Западните Балкани и днес студенти от тези държави имат същите права като състудентите им от страните членки", каза още вицепремиерът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама