НОВИНИ


Акад. Денков: Въпреки критиките е факт, че кабинетът се справи с огромна част от задачите си

9 4041 16.01.2024
Акад. Денков: Въпреки критиките е факт, че кабинетът се справи с огромна част от задачите си
Министър-председателят акад. Николай Денков БГНЕС

"Всеки един може да бъде критикуван, включително и аз, но е факт, че кабинетът се справи с огромна част от задачите си. Дори да сменяме министър, ще му благодаря за направеното. Има смисъл от смяна, само ако знаем, че ще дойде човек, който притежава желанието и качествата да се справи, а не като самоцел - да бъде истинска алтернатива. На 6 март най-късно кабинетът трябва да е подал оставка, за да може максимално бързо да встъпи в длъжност новият - на Мария Габриел."


Това заяви в ефира на Нова телевизия министър-председателят акад. Николай Денков от швейцарския курорт Давос, където участва в Световния икономически форум.

 

Според него изпълнението на управленската програма е най-важно.

 

"Критиките към даден министър не водят непременно до неговата смяна. Опитът на министрите е плюс, добре е всеки да довърши своите дейности. Никога не съм искал оставката на вътрешния министър, не защото нямам критики, а защото знам, че не е лесно да се намери човек, който да отговаря на всички очаквания, от всички страни. Съставът на Министерски съвет трябва да работи заедно, а всеки отделен министър има своята тежест. Доволен съм от екипа, който имахме", смята премиерът.

 


Акад. Денков обясни, че за него първоначалната реакция след случая в Стара Загора не е била адекватна, затова отново е говорил с Калин Стоянов. "Има период на натрупване и узряване във всеки един министър и затова трябва когато видим, че има напредък, да подкрепим усилията му. Критики има и към военния министър, но това не значи да се иска неговата смяна'', отбеляза министър-председателят.

 

По думите му регулаторите трябва да бъдат попълнени с хора с нужната експертиза и биография. "Няма да има квоти и сме се разбрали за това с ГЕРБ и ДПС. Не са обсъждани конкретни имена. Разговаряхме как да бъдат включени НПО и браншови организации, които да оценят качествата на кандидатите", категоричен бе той.

 


Министър-председателят коментира и форума в Давос. "Срещата с Google беше насочена към търсене на партньорство. DeepMind работи с българския институт INSAIT, водещ в сферата на изкуствения интелект. Обсъждахме възможностите за развитие на това сътрудничество за бизнеса за хората у нас. Разговаряхме как да навлезе изкуствения интелект все повече в образованието, както и как да се подпомогне правителството във връзка със социалните услуги за хората", разкри премиерът.

 

Според него огромен проблем е използването на външните опасности, за да се разединят обществата и хората да се настроят един срещу друг. "Давос е един от форумите, който дава възможност да разгледаме тези опасности и да се обединим срещу тях. В този контекст Украйна има своите предложения за търсене на траен мир. Трябва да стигнем до решение, за да не възникват нови подобни заплахи", посочи той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама