НОВИНИ


Асен Василев: Ситуацията в Украйна става критична, поради което ЕС трябва да действа бързо

6 4300 16.01.2024
Асен Василев: Ситуацията в Украйна става критична, поради което ЕС трябва да действа бързо
Финансовият министър Асен Василев БГНЕС

"Ситуацията в Украйна става критична, поради което ЕС трябва да действа бързо. От самото начало България силно подкрепя и ще продължи да подкрепя Украйна." Това заяви министърът на финансите Асен Василев.


Той участва в първото за годината редовно заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се състоя в Брюксел.

 

Министърът изрази съжаление, че през декември 2023 г. не беше постигнато споразумение по Механизма за Украйна, както и надежда, че това ще стане в началото на февруари. Според него ЕС не може да си позволи подкрепата за Украйна да се обвързва с вътрешни или други проблеми на Съюза.

 

В заключение, Василев настоя за ускоряване на работата по намирането на решения за използване на приходите от замразените и обездвижени руски активи. По думите му всички решения, свързани с използването на тези активи, трябва да бъдат в строго съответствие с международното право.В Брюксел Европейската комисия представи актуална информация относно икономическата и бюджетна ситуация в Украйна. Министрите дискутираха финансовата подкрепа на ЕС за Украйна и прогреса в работата по използването на замразените и обездвижени руски активи.

 

Министрите предоставиха насоки за по-нататъшна работа с оглед срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20, която ще се проведе на 26-29 февруари 2024 г., в Сао Пауло, Бразилия. Съветът упълномощи Икономическия и финансов комитет да финализира мандата на ЕС за тази среща.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама