НОВИНИ


Блинкън: Палестинският мир е единственият начин за постигането на трайна сигурност

2 4213 16.01.2024
Блинкън: Палестинският мир е единственият начин за постигането на трайна сигурност
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън БГНЕС

"Арабските страни не горят от желание да се включват във възстановяването на Газа, ако след няколко години палестинският анклав отново бъде "сравнен със земята", и подчертават важността на създаването на палестинска държава като необходима предпоставка за всяко споразумение за мир в региона", заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.


В интервю за Си Ен Би Си в кулоарите на форума в Давос, Швейцария, Блинкън коментира, че в Близкия изток има "ново уравнение", при което арабските страни, от една страна са готови да интегрират Израел в региона, но от друга, държат това да бъде обвързано със създаването на държава на палестинците.

 

Според него и арабските държави, и Вашингтон са на мнение, че докато не бъде решен този проблем, нито Израел, нито регионът ще могат да заживеят в мир, стабилност и просперитет.

 

"Трябва да бъде уреден палестинският въпрос", категоричен бе Блинкън. "Арабските страни казват така: вижте, няма да се занимаваме с въпроси като възстановяването на Газа, ако след година или след пет години, тя пак ще бъде сравнена със земята и после пак ще ни карат да я възстановяваме."



"Достигнали сме до етап, в който арабските страни, включително такива като Саудитска Арабия, са готови да направят стъпки в отношенията си с Израел, каквито никога преди това не са били склонни да предприемат. Това открива възможност за много по-различно бъдеще, за много по-сигурно бъдеще", смята Блинкън.

 

"Що се отнася до сигурността на Израел, арабската страна от уравнението и палестинският мир – това е единственият начин за постигането на истински трайна сигурност", категоричен бе държавният секретар на САЩ.

 

Също в кулоарите на форума в Давос саудитският външен министър отбеляза, че кралството може да признае Израел, ако бъде сключено цялостно споразумение, което да предвижда създаването на държава на палестинците.



При последната си обиколка в Близкия изток само преди седмица, Блинкън предложи на Израел формула за постигане на мир, която в общи линии се изразява в това мюсюлманските му съседи да помогнат за следвоенното възстановяване на Газа и да продължат икономическата интеграция с Израел, но само при ясен ангажимент от израелска страна за създаване на независима палестинска държава.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама