НОВИНИ


Сиренето и млякото са поскъпнали заради служебното правителство на Радев?

22 4985 17.01.2024
Сиренето и млякото са поскъпнали заради служебното правителство на Радев?

Повишаването на цената на млечните продукти не е 50%, но този проблем е от миналата година, заради необоснованото намаление на цените, което нанесе огромни щети на  “Ел Би Булгарикум”, заяви пред Българската национална телевизия изпълнителният директор Ивайло Лилов. 


Вчера стана ясно, че държавното дружество ще вдигне цените от следващата седмица и то драстично. 

 

От “Ел Би Булгарикум” обаче са категорични, че това се налага заради необоснованото намаляване на цените през изминалата година. Припомняме, че това решение бе на служебното правителство на Румен Радев, което въведе механизъм за наблюдение и контрол на цените на храните.

 

"Необяснимо" високи маржове са измерени при яйцата, маслото, кашкавала и сиренето, коментира тогава аграрния министър Явор Гечев. 400 гр кашкавал е с доставна цена 8.04 лв. и 15.99 лв. на щанд. Това е равносилно на 94% надценка. Същото количество сирене е доставено на цена 5.64 лв. и се продава на щанд с 91% надценка за 10,79 лв.

 

Ивайло Лилов коментира огромните загуби, натрупани за “Ел Би Булгарикум”. "Към месец септември можем да кажем, че са натрупани загуби, които са в размер на около 3 милиона лева. Това са загуби за дружеството, защото ако са намалени постъпления това означава, че приходите са по-големи от разходите, а при нас ситуацията е различна - разходите са по-големи от приходите", заяви директорът на "Ел Би Булгарикум".


Ивайло Лилов увери, че дружеството не е създадено, за да формира печалба.


"То функционира, за да бъде еталон за качество на пазара", категоричен е той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама