НОВИНИ


Тезата, че Асен Василев е пазил интересите на фирма за винетки чрез промени в ЗОП, се разпадна на парчета

8 19118 17.01.2024
Тезата, че Асен Василев е пазил интересите на фирма за винетки чрез промени в ЗОП, се разпадна на парчета
Финансовият министър Асен Василев БГНЕС

Няма как финансовото министерство да се е повлияло от становище на фирмата купувач на имота на Асен Василев и Даниел Лорер на улица "Чаталджа" за промени в Закона за обществените поръчки, защото договорите с фирми за винетки изобщо не попадат в полето на закона.


Това стана ясно от данни, изнесени от Министерството на финансите, с които цялата теза, че може да има корупционна обвързаност в сделката за имота на "Чаталджа", рухва на парчета.

 

През последните няколко дни финансовият министър беше подложен на масирана медийна атака, която става ясно, че не е базирана на реално свързани събития и факти, а на удобна стъкмистика.

 

Дали заради неразбиране на тематиката и непроверени факти, дали заради политическа поръчка, на Асен Василев беше пришита лична изгода да пази интереса на фирмата „Интелигентни трафик системи“ АД, заради нейно становище по промени в Закона за обществените поръчки – напълно излишно и нерелевантно, защото самата дейност на фирмата с винетките не попада в обхвата на закона, и това е регламентирано от европейска директива.

 

Министерството на финансите обясни днес фактите:

 

Според Директива (ЕС/2019/520) на Европейския съвет, договорите с доставчици на електронни услуги за пътно таксуване (вкл. винетки) нямат характеристики на обществена поръчка – те се сключват при еднакви публично оповестени общи условия и цени, всеки може да кандидатства и да получи право на доставчик.

 

Директивата на Европейския съвет е транспонирана в българското законодателство в Закона за пътищата през 2019 г. В изпълнение на този закон Агенция „Пътна инфраструктура“ сключва договори с доставчици на винетки без да прилага правилата на Закона за обществените поръчки.

 

През юни 2023 г. МФ предлага промяна в ЗОП във връзка с изискванията по второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Предлага се да се премахнат всички изключения от ЗОП, за които така или иначе не се провеждат търгове по различни закони. Освен договорите по Закона за пътищата, предложените промени засягат и търговете на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за медицински изделия, продукти и апарати и др., които се плащат по пътеки и са предвидени в съответните специализирани закони. 

 

В хода на общественото обсъждане са постъпили възражения срещу премахването на изключението както за винетките, така и за търговете на НЗОК и други договори. Конкретно за винетките, в становището си „Интелигентни трафик системи“ АД иска изрично да има записано изключение за този вид договори в ЗОП, независимо че то не е необходимо. Подобно искане с широко медийно отразяване направиха и от Българския лекарски съюз (БЛС) за пътеките на НЗОК.

 

Министерството на финансите е изразило становище, че тези договори нямат характеристики на обществена поръчка. Затова няма значение дали формално ще приеме или отхвърли мотивите на „Интелигентни трафик системи“ АД – договорите така или иначе са извън приложното поле на ЗОП, а преди да бъдат внесени, промените в закона са съгласувани с Еврокомисията.

 

Остава въпросът защо фирмата купувач на имота на "Чаталджа" „Интелигентни трафик системи“ АД, облагодетелствана като монополист в продажбата на винетки от АПИ по време на управлението на ГЕРБ, решава да внесе възражение по закон, който изобщо не я засяга. Вече се коментира, че това е отдавна замислена схема от ГЕРБ, за да се уязви съпредседателят на ПП Асен Василев, когото и до днес в структурите на ГЕРБ не мога да преживеят като финансов министър.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама