НОВИНИ


Премиерът в Давос: Превантивното здравеопазване е приоритет за България

5 3540 17.01.2024
Премиерът в Давос: Превантивното здравеопазване е приоритет за България

Подобряването на системата на здравеопазване чрез иновации обсъдиха в Давос премиерът акад. Николай Денков и Мишел Демаре, председател на Управителния съвет на "Астра Зенека", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 


Преходът от болнолечение към превантивно здравеопазване е приоритет за България, подчерта акад. Денков. Мишел Демаре посочи като добър пример в превенцията програмите на компанията в противодействието на тютюнопушенето и скрининговите програми за хронични бъбречни заболявания.

 

Министър-председателят запозна Демаре с въведената в България система за електронни рецепти и как тя ще ограничи злоупотребата със средствата за медикаменти и лечение. Вследствие на това ще се отвори възможност да се насочат повече средства за иновации в здравеопазването.Точно иновациите дават надежда за лечение на онкологичните и автоимунните заболявания, съгласи се и Мишел Демаре, посочват от пресслужбата на правителството. 

 

В рамките на Световния икономически форум премиерът се срещна с първия заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко, с която обсъди координацията за внос и транзит на слънчоглед.

 

Николай Денков обсъди и сигурността на финансовите операции като част от противодействието на киберпрестъпността на среща с изпълнителния директор на „Виза“ - Европа Шарлот Хог.Премиерът Николай Денков запозна президента на Европейския научноизследователски съвет Мария Лептин с проекта BgGPT. На лична среща в Давос, където се провежда Световният икономически форум, проф. Мария Лептин и акад. Денков са обсъдили предизвикателствата и възможностите за пробив в европейските научни изследвания

Българският премиер участва и в дискусия на тема „Стремежът на Европа към иновации“, където обяви, че за да имат успехи, европейските учени и иноватори трябва да имат възможност да експериментират повече. Така ще успеят в съревнованието със САЩ и Китай, каза още Николай Денков.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама