НОВИНИ


Адв. Андрей Янкулов: Полицаите трябва да се обучават на по-адекватно поведение с гражданите

1 3563 17.01.2024
Адв. Андрей Янкулов: Полицаите трябва да се обучават на по-адекватно поведение с гражданите
Адвокат Андрей Янкулов БГНЕС

"Полицаите трябва да се обучават на по-адекватно поведение с гражданите." Това заяви пред БНР Андрей Янкулов, правен експерт в Антикорупционния фонд и бивш заместник вътрешен и заместник правосъден министър.


По думите му основният проблем, на който трябва да се обърне внимание, е манталитетен:

 

"Той на първо време е осъзнаване, че полицията има проблем с начина, по който упражнява репресивните си правомощия, когато това се налага. Това до момента не сме го виждали. Ако това осъзнаване не се случи на първо място в ръководството на министерството и надолу из ръководните нива в цялата страна, то тези обучения ще бъдат само проформа – нещо, което трябва да се отхвърли като някаква възникнала необходимост, да отчетем, че сме направили нещо, че полагаме старание, че искаме да се поправим. Ако наистина няма осъзнаване, че такъв проблем съществува, от тези обучения няма да произлезе нищо", смята специалистът.На манталитетния проблем няма лесно решение, категоричен бе експертът. Според него до момента при случай с предполагаемо полицейско насилие реакцията на ръководството на МВР е, че "са се справили и ако има служител, който е превишил правомощията си, то той ще бъде наказан". Янкулов обаче не си спомни случай, че в който да е проявена изначално някаква самокритичност при такива инциденти.

 

"А всъщност логиката на нещата би трябвало да бъде следната – след като има причинени телесни увреждания или смърт на гражданин, презумпцията трябва да бъде, че полицията не се е справила, за да се стигне до такъв резултат от нейните действия. Тогава вече – да, може да се окаже в хода на една потенциална проверка на тези инциденти, че наистина в този случай употребата на смъртоносна сила е била неизбежна и оправдана. Не може презумпцията да бъде обратната. Докато това съществува като нагласа в ръководството на министерството, това се прехвърля и върху самите служители и тяхното разбиране за това как трябва да действат в подобни ситуации", отбеляза юристът.Във връзка с периодичните оценки на полицаите и разминаването в някои случаи с реалността, той изрази мнение, че на всичко това трябва да се реагира със сериозна реформа на начина, по който функционира цялата администрация.

 

Адвокатът посочи обаче и друг проблем:

 

"Опираме малко или много и до манталитета в прокуратурата. Там положението по отношение на полицейското насилие не е много по-различно от това в МВР. Горе-долу действа също културата на отричане на такива инциденти, на това, че в огромния процент всъщност пострадалите са виновни, от тях е тръгнало цялото това нещо, а реакцията на полицаите е била правилна, замитане под килима, ако има превишаване на някакви правомощия, дори това да е констатирано, търсене на извинения на такова поведение", каза още Янкулов.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама