НОВИНИ


Фалшива снимка на Левски обикаля нета. Какво общо има Русия с всичко това?

11 4228 17.01.2024
Фалшива снимка на Левски обикаля нета. Какво общо има Русия с всичко това?

Фалшива снимка на Васил Левски обикаля социалните мрежи с бомбастични заглавия и предизвиква възторг. Никой обаче не проверява фактите около този мним фотос - нито проверява историческото списание, в което снимката уж е публикувана, нито пък предполагаемата дата, на която е направена. 


Снимката е елементарен опит за заблуда и дезинформация. Всъщност с просто око се вижда, че е направена с изкуствен интелект. Но тази заигравка с историческите факти и личности може да е опасна и е нагледен пример за това колко лесно обществото може да бъде подведено. 



Първо, твърди се, че фотосът е направен за списание “Београдска зора” и е открит от историк на име Драган Миливоевич. Такова списание просто няма. Такъв историк - също. 

 

Всъщност името Драган Миливоевич се появява в рускоезични сайтове. На някои места се твърди, че той е фотограф. На други - автор на филми. Говори се още, че е професор към руския департамент по модерни езици към университета в Оклахома. 


.

Историкът-фотограф-кинодеец-професор обаче открива невиждания досега фотос на младия Васил Кунчев по времето, когато Левски уж е в Сърбия - 1860 г. Всъщност тук е тънкият момент на заблудата. Апостолът в действителност е бил в Сърбия, но през 1862 г., когато е открита Първата българска легия. Тя е основана в Белград по време на сръбско-турския конфликт. В нея опит трупат редица видни революционери.

 

Дали това е експеримент или откровен опит за дезинформация, не можем да кажем. Може би руската връзка във всичко това също е съвпадение и няма нищо общо с хибридната война, която Кремъл води на наша територия. Може би…

 

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”, пише Захарий Стоянов. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама