НОВИНИ


Следи от "Газпром" и "Вагнер": Как дъщерята на Путин печели стотици милиони рубли?

3 3952 17.01.2024
Следи от
Мария Воронцова

Колко печелят лекарите? След 24 години управление на Владимир Путин лекарите все още получават много ниско заплащане, въпреки сложността и важността на тяхната професия. Но все пак има и изключения. Намерихме edin ендокринолог, който печели стотици милиони рубли всяка година. И в същото време не прави нищо. Как успява да се справи с това? Може би това се дължи на факта, че е дъщеря на Владимир Путин.


Това посочват сподвижниците на руския опозиционер Алексей Навални в своя публикация във Facebook.



Във видеото от организацията на Навални разказват подроно и схемата как Мария Воронцова печели стотици милиарди от схеми, в които се вижда и следвата на "Газпром" и "Вагнер".

 

Мария Воронцова, дъщеря на руския президент Владимир Путин, получава стотици милиони рубли годишно от клиниката "СОГАЗ Медицина". Това се посочва в ново разследване, проведено от сътрудници на Алексей Навални.

 

По професия Воронцова е ендокринолог. Както са установили авторите на разследването, професионалната й дейност й носи около 200 хил. рубли месечно: около 110 хил. получава за работата си в Московския държавен университет във Факултета по фундаментална медицина, 35 хил. в Руската асоциация на ендокринолозите, 48 хил. в Националния медицински изследователски център по ендокринология към Министерството на здравеопазването.



Според разследването обаче много по-големи пари Воронцова печели като член на борда на директорите на "Номеко" - компания, която основава през 2019 г. Както е посочено на уебсайта на Nomeko, тя се занимава с иновативни технологии в областта на медицината. Авторите на разследването отбелязват, че в раздела "новини за компанията" на уебсайта в по-голямата си част има само поздравления за различни празници.

 

В същото време "Номеко", в която от 2022 г. работят само петима души, има многомилионна нетна печалба всяка година: 600 млн. рубли през 2020 г., 810 млн. рубли през 2021 г. и 855 млн. рубли през 2022 г. Воронцова, като акционер в компанията, получава 232 млн. рубли под формата на дивиденти за 2020 г. (по-нови данни все още не са налични). В допълнение към многомилионните дивиденти Воронцова получава заплата от 700 000 рубли месечно в "Номеко".

 

Ако дивидентите през 2021 г. и 2022 г. се изплащат както през 2020 г., Путиновата дъщеря получава общо 910 млн. лв. под формата на дивиденти и 33 млн. лв. под формата на заплата. Тоест - 944 милиона рубли или около 19 милиона лева.



Както установяват авторите на разследването, "Номеко" е получила всичките си пари от клиниката "СОГАЗ Медика". През 2022 г. и 2021 г. клиниката е превела на Номеко по 1,5 млрд. рубли за някакви "услуги по информационно моделиране на изпълнението на проекти".

 

Както установи Радио Свобода през 2021 г., най-близкият сътрудник на Путин и съсобственик на застрахователната група СОГАЗ Юрий Ковалчук, вицепрезидентът на Газпромбанк Сергей Фурсенко, бившият пълномощен представител на Путин в Северозападния федерален окръг Иля Клебанов и председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко са се лекували в клиниките "СОГАЗ Медицина". След началото на войната в клиниките се лекуват и наемници на ЧВК "Вагнер", ранени в Украйна. През август 2022 г. клиниките са изкупени от топ мениджъри на "Номеко".

 

ФрогНюз

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама