НОВИНИ


Проксито на Русия Беларус предлага нови правилa за използване на ядрени оръжия

6 4551 17.01.2024
Проксито на Русия Беларус предлага нови правилa за използване на ядрени оръжия
Лукошенко и Путин

Беларус ще представи нова военна доктрина, в която за първи път се предвижда използването на ядрени оръжия, заяви във вторник министърът на отбраната на страната, съобщава "Associated Press'.


"Ние ясно съобщаваме възгледите на Беларус за използването на тактически ядрени оръжия, разположени на наша територия", заяви министърът на отбраната Виктор Хренин на заседание на Съвета за сигурност на Беларус.



"Появи се нова страница, в която ясно дефинираме съюзническите си задължения към нашите съюзници".

 

Предстои доктрината да бъде представена за одобрение на Общобеларуското народно събрание - представителен орган, който функционира в Беларус паралелно с парламента.

 

Беларус, която е близък съюзник на Русия, разполагаше с ядрени оръжия с тактически и далечен обсег на действие, когато беше част от Съветския съюз, но ги прехвърли на Русия след разпадането на СССР.



Миналата година Русия изпрати тактически ядрени оръжия, които да бъдат разположени в Беларус, въпреки че няма подробности за това колко са те. Русия заяви, че ще запази контрола върху тези оръжия, които са предназначени за използване на бойното поле и имат малък обсег и сравнително ниска мощност. Не е ясно веднага как новата доктрина може да бъде приложена към руските оръжия.

 

Русия използва територията на Беларус като трамплин, за да изпрати свои войски в Украйна през февруари 2022 г., и поддържа там свои военни бази и оръжия, въпреки че беларуските войски не са участвали във войната.



Секретарят на Съвета за сигурност Александър Волфович заяви, че разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус има за цел да възпре агресия от страна на Полша, член на НАТО.

 

"За съжаление, изявленията на нашите съседи, в частност на Полша, ни принудиха да засилим военната доктрина", каза той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама