НОВИНИ


Димитър Гърдев: Едва след ротацията ще разберем стабилно ли ще остане правителството

0 4099 17.01.2024
Димитър Гърдев: Едва след ротацията ще разберем стабилно ли ще остане правителството
Международният анализатор Димитър Гърдев БГНЕС

"Стабилно ли ще остане правителството на България след ротацията? На този въпрос може да се отговори след реалната ротация, важен е въпросът с мандата на коя партия ще е. Сега е на ПП-ДБ, а ГЕРБ искат мандата и те да са мандатоносители. Стратегията на ГЕРБ е да се стигне до коалиционно споразумение, защото техните партньори се отклоняват."


Това мнение изрази пред БНР международният анализатор Димитър Гърдев.

 

Експертът прогнозира, че огромно влияние в България ще окажат изборите за Европейски парламент, както и тези в САЩ.

 

"На евроизборите силно ще повлияят посланията, защото Европа се ориентира към по-консервативни и националистически послания. Затова очаквам и в българското общество, че ще се поставят по-консервативни теми", смята той.



И допълни: Влияние върху вътрешнополитическия живот  у нас ще окаже споразумението, влиза в сила на 31 март т. г., с Австрия и бежанците, но не се очаква до края на тази година да се получи дата и за сухопътния Шенген.

 

"Това не е договор като договора за влизане на България в ЕС. Моята критика е, че не се изиска срок до 6 месеца за дата за Шенген и по суша. И Денков дължи обяснение. До края на тази година няма как да стане дори в документите се говори, че 2025 ще се разгледа въпросът", обясни специалистът.

 

Международният анализатор коментира и събирането на световния икономически и политически елит в Давос и първото присъствие на България в лицето на министър-председателя акад. Денков и вицепремиера Мария Габриел, която вчера се е срещнала с Джеймс О'Браян, помощник държавен секретар на САЩ. С него тя е обсъждала стратегическия диалог България – САЩ, както и глобални и регионални проблеми, сигурността в Черноморския регион и европерспективата на Западните Балкани.



"Нормална е тази среща, защото предстои ротация и тя ще е следващият премиер, да е въведена в световните проблеми. С О'Браян излизат извън рамките на Давос –сигурността е НАТО. Другите теми поставени на вчерашната среща е инициативата т. нар. Три морета, преди години България беше домакин под егидата на Радев, но на тази инициатива водещата държава е Полша", коментира Гърдев.

 

"Давос е неформално събитие, но се събират най-влиятелните хора от 100 държави и чертаят бъдещето на света. Там са много от най-сериозните икономически и фактори и финансови директори на институции и банки. Политическите лидери си сверяват часовниците. Тази година на форума се разглеждат войните в Украйна и Газа и новото, надигащо се нещо - изкуствен интелект (ИИ) и влиянието му върху политиката през масовите комуникации и манипулиране на общественото мнение. Китайският представител обърна внимание, че ИИ не трябва да бъде само за богатите, избран елит, а споделен с всички хора , защото дава големи възможности", допълни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама