НОВИНИ


Проф. Тагарев: Учим история по начин, който е писан в голямата си част под диктовката на Кремъл

4 4001 17.01.2024
Проф. Тагарев: Учим история по начин, който е писан в голямата си част под диктовката на Кремъл
Военният министър проф. Тодор Тагарев БГНЕС

"Беше зададен въпрос за руското влияние в България по време на срещата ми в Атлантическия съвет в САЩ, която беше предавана онлайн. Там казах, че едно от обясненията за успеха на руската пропаганда у нас, е, че ние не познаваме собствената си история. Учим история по начин, който е писан в голямата си част под диктовката на или директно от Кремъл. Трябва да познаваме по-добре собствената си история."


Това заяви пред журналисти военният министър проф. Тодор Тагарев.

 

"Има много събития и постижения, с които трябва да се гордеем. Много от тях не съответстват на интересите на Кремъл, забравени са от хората и не се преподават", уточни той.

 

Министърът на отбраната алармира, че не се учи за българския офицер Списаревски, а от Русия ни е наложен измисленият герой Альоша. "Надявам се, че ако има неизчистени въпроси в учебниците по история, те ще бъдат, но това не е моя отговорност. Да се случи с обективно третиране на нашата история и широкото познаване на историята ни от българските граждани", допълни проф. Тагарев.Той обобщи визитата си в САЩ така: "Прекрасни срещи на най-високо ниво. Хората, които имат отношение към България: Държавният департамент, Съветът по национална сигурност в Белия дом, Агенцията за отбранително сътрудничество с фирми, посещения в неправителствени организации, университети. Много интензивна програма. Бях от среща в среща. Имахме открити и добронамерени разговори. Ние сме съюзници, имаме стратегическо партньорство. Обсъждахме общи проблеми в сферата на сигурността и възможности за общи действия", каза още военният министър.

 

По думите му не са били взети решения за разполагане на допълнителни войски на български територии. "Това, което дискутирахме и за което представихме взаимно информация, е за многонационалната бойна група, която е базирана на наша територия, в каква степен сме готови да осигурим съюзниците, които вече се намират на наша територия и да осигурим възвръщането на допълнителни сили тогава, когато се наложи. Говорихме и за ускореното изграждане на Регионален хъб за ремонт на машините "Страйкър" на наша територия", поясни Тагарев.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама