НОВИНИ


Бил Гейтс: Изкуственият интелект ще промени живота ни в следващите 5 години

8 6711 17.01.2024
Бил Гейтс: Изкуственият интелект ще промени живота ни в следващите 5 години
Бил Гейтс БГНЕС

За никого не е тайна, че Бил Гейтс е привърженик на изкуствения интелект, но сега той прогнозира, че тази технология ще доведе до позитивна трансформация за всички през следващите пет години.


Възходът на изкуствения интелект генерира опасения, че технологията ще премахне милиони работни места по света.

 

Международният валутен фонд тази седмица информира, че около 40% от работните места по света могат да бъдат засегнати от възхода на ИИ. Гейтс не се съгласява категорично с това становище, но вярва, че историята показва, че с всяка нова технология се появява страх и след това идват нови възможности.

 

"Както се случи [с] производителността на селското стопанство през 1900 г., хората бяха като "Хей, какво ще правим ние?" Всъщност много нови неща са се появили и ние сме много по-добре, отколкото когато всички се занимаваха със селскостопанска работа", смята Гейтс. "Сега ни очаква нещо подобно на това".В интервю за Фарид Закария от CNN във вторник милиардерът прогнозира, че изкуственият интелект ще направи живота на всички по-лесен, например като помага на лекарите да обработват документите си, което е "част от работата, която не харесват, можем да я направим много ефективна."

 

Тъй като няма нужда от "много нов хардуер", филантропът коментира, че достъпът до ИИ ще бъде през "телефона или компютъра, който вече имате, свързан през интернет връзката, която вече имате".

 

Той освен това допълни, че подобренията на ChatGPT-4 на OpenAI са "драматични", тъй като той може "по същество да чете и пише", като по този начин е "почти като да имаш работник с бяла якичка, който да бъде учител, да дава здравни съвети, да помага при писането на код, да помага при обаждания за техническа поддръжка". Гейтс посочи също така, че включването на тази технология в образователния или медицинския сектор ще бъде "фантастично".Microsoft има партньорство с OpenAI на стойност няколко милиарда долара. Гейтс остава един от най-големите акционери на Microsoft. "Целта на фондация "Гейтс" е да се увери, че забавянето между ползата за хората в бедните страни и достигането до богатите страни ще бъде много кратко", каза Гейтс пред Закария в Давос за Световния икономически форум. "В края на краищата недостигът на лекари и учители е много по-остър в Африка, отколкото на Запад".

 

В доклада си от тази седмица МВФ е на много по-малко оптимистично мнение. Според групата изкуственият интелект ще задълбочи неравенството без намесата на политиците, съобщава БГНЕС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама