НОВИНИ


Предвиждат по-тежка присъда за сексуални престъпления и злоупотреба с деца

4 4001 17.01.2024
Предвиждат по-тежка присъда за сексуални престъпления и злоупотреба с деца
pixabay

По-тежка присъда за сексуални престъпления и злоупотреба с деца, предвиждат предложения за промени в Наказателния кодекс, внесени от Министерски съвет, подкрепени на първо четене от правната комисия в парламента с 18 гласа „за“ “, нито един „против“ и един – въздържал се.


Промените в законопроекта предвиждат лишаване от свобода до 10 г. за злоупотреба с малолетни и непълнолетни деца (в момента максималната присъда за това деяние е осем години), и до 8 г. при злоупотреба с деца с умствено и физическо увреждане. Очаква се и увеличаване на периода, в който може да се разследват сексуални посегателства.

 

Комисията обсъди и предложения за промени в Наказателния кодекс относно правото на информация на заподозрените или обвиняеми и техните права в наказателното производство. Предложенията са внесени от Министерски съвет и бяха подкрепени с 18 гласа. 

 

Предвижда се задържаните или обвинените да имат право на консултация с адвоката и информация за обвинението срещу тях незабавно. Според промените информацията трябва да бъде на разбираем от тях език.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама