НОВИНИ


Петков от Давос: Когато Русия е разконцентрирана, Балканите растат /видео/

9 4423 17.01.2024
Петков от Давос: Когато Русия е разконцентрирана, Балканите растат /видео/
скрийншот

„Колкото повече България, Румъния и Гърция се обединят за единна развита инфраструктура, толкова по-бързо ще расте благосъстоянието на хората във всяка една от тези държави. Ако имаш различни енергийни източници, ставаш политически и икономически независим. Например, България премахна зависимостта си от руския газ от 95% на 0%. Когато Русия е разконцентрирана, Балканите растат“, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков по време на дискусия в Давос, Швейцария.


Той акцентира още върху забавеният строеж на газовата връзка между България и Гърция и на мостове на границата ни с Румъния заради икономически и политически зависимости. Петков е категоричен, че: „Развитието на инфраструктурата може да позволи на Балканите да постигнат най-високия ръст на GDP на зона в Европа“. 

 

Петков беше част от дискусия на тема: „Преосмисляне на пристанищата като хъбове: стратегическото значение на Гърция, Балканите и Европа“, на конференцията Greek House Davos, част от Световния икономически форум. В панела участва още министърът на финансите на РБ Асен Василев. 

„България е една голяма специална икономическа зона. С своя плосък данък от 10% България е едно голямо изключение в Европа. Страната ни няма проблем с растежа на икономиката и събираемостта на данъците, но това е възпрепятствано от инфраструктурата“, подчерта Асен Василев по време на дискусията. Той отбеляза, че България в момента не успява да оползотвори максимално икономическия си потенциал, заради липсата на инфраструктура. – „Анализите показват, че ако се премахнат проблемите с инфраструктурата, както и се постигне пълният Шенген, ще си увеличим GDP с 3% до 5%“. 

 

Министърът на финансите представи подробни данни за натоварения трафик на Балканите, въпреки липсата на добре развита инфраструктура и подчерта необходимостта от инвестиции в тази посока -„Българо-турската граница е втората с най-голям поток след тази между САЩ и Мексико. Всеки ден през нея преминават по 4000 камиона на ден. Трафикът е расте с 20% до 40% през последните години.“


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама