НОВИНИ


Китай разби на пух и прах „ракетите-чудо“ на Путин „Кинжал“: неефективни и „съмнително хиперзвукови“

34 8271 18.01.2024
Китай разби на пух и прах „ракетите-чудо“ на Путин „Кинжал“: неефективни и „съмнително хиперзвукови“

Китайски военни експерти подложиха на унищожителна критика ефективността на руското оръжие чудо - хиперзвуковата ракета „Кинжал“. Това съобщава изданието Business Insider, което цитира статии, публикувани в китайски научни и военни издания. Авторите на обзора отбелязват, че Пекин гледа на войната в Украйна като на полигон за изпитания на най-новите оръжия и внимателно следи какво се случва на бойното поле.


Според китайски експерти прехвалените в Русия „Кинжал“ не издържат на дори елементарни изисквания - не поразяват целите и освен това са много уязвими за американските системи "Пейтриът", разработени още през 70-те години.

 

В материала се казва още, че преди няколко години, когато представяше „Кинжал“, руският президент Владимир Путин я нарече първата в света маневрена хиперзвукова ракета, но нейната маневреност „не може да се сравни с маневреността на истинска хиперзвукова ракета“, отбелязват китайските експерти. По същество това е „версия на тактическата балистична ракета „Искандер“, която не може да променя посоката си със свръхзвукова скорост и „способността й да се плъзга в атмосферата на дълги разстояния не отговаря на твърденията“. Проблемът се изостря от неефективна система за изстрелване и недостиг на сателити, които трябва да гарантират, че ракетите ще стигнат реално до целите, се казва в статията. Затова китайските военни експерти са уверени, че „Кинжал“ няма да окажат някакво влияние върху изхода от войната срещу Украйна.

 

Хиперзвуковата оръжейна технология е гордостта на руския президент Владимир Путин. С оръжия „несравними“ той плаши света от 2018 г. Но всъщност няколко руски ракети претендират да са такива, по-конкретно „Топол-М“ и въпросните „Кинжал“, но само заради тяхната скорост на директен полет. Въпреки това терминът „хиперзвуково оръжие“ в целия свят се отнася до снаряд, който може да маневрира със свръхзвукова скорост.

 

Припомняме, че през 2023 г. четирима разработчици на хиперзвукови системи - учени от Института по теоретична и приложна механика на Сибирския клон на Руската академия на науките - бяха арестувани в Русия за държавна измяна. Те са обвинени в разкриване на класифицирана информация по време на участието им в научни конференции в Китай и Иран. Общо 16 души от института са били привлечени към наказателна отговорност за издаване на секретна информация от физико-математически характер на тайни проекти. Един от учените, 54-годишният Дмитрий Колкер, ръководител на лабораторията по квантови оптични технологии в Новосибирския държавен университет, почина при съмнителни обстоятелства в московски следствен арест през юли 2022 г., малко след ареста му от служители на ФСБ.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама