БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Български кашкавал - роден стандарт

0 6543 16.11.2010
Български кашкавал - роден стандарт

От днес влиза в сила стандартът за производство на кашкавал. В търговската мрежа продуктът ще се отличава с надпис "Български кашкавал" и обозначение "БДС 14" от 2010 година.



Най-важното е, че според новия стандарт кашкавал ще се прави само от свежо прясно мляко. Определени са и сроковете, в които продуктът трябва да зрее, уточнява Ивелин Буров от Института по стандартизация.

"Кашкавалът от краве мляко, който е произведен по този стандарт, трябва да зрее задължително 45 дни, а кашкавалът от овче мляко и от смесено мляко - срокът му за зреене е 60 дни. В него няма да се добавят консерванти, емулгатори и всякакви добавки, с които сме свикнали през последните години. Идеята е да се запази традиционната рецепта за българския кашкавал", обясни Буров.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама