НОВИНИ


Камен Невенкин: Най-голямата глупост в една война, която Русия не печели, е да отвори втори фронт /видео/

15 8489 19.01.2024
Камен Невенкин: Най-голямата глупост в една война, която Русия не печели, е да отвори втори фронт /видео/
Камен Невенкин

"Путин разчита доста илюзорно на това, че Западът ще се умори, ще се откаже. Няма такава индикация. Трябва да е категорично ясно". Това посочи познавачът на военната история - писателят Камен Невенкин, в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком. "За горещ конфликт на втори фронт е твърде пресилено да се говори. Най-голямата глупост в една война, която не печелиш, е да отвориш още един фронт", смята експертът. "Някои хора ни предлагат да загубим свободата си, за да имат лична изгода или защото не могат да се впишат", каза още Невенкин.


“Победа за Украйна и победа за Русия - това са две различни понятия. Под победа за Русия се разбира завладяване на цяла Украйна. Всичко останало би било възприето като временен компромис. За Украйна победа е възстановяване на териториалната ѝ граници от края на 1991 г. Това засега също е една много сложна задача”, каза Невенкин. 


“Наблюдаваме горещ конфликт в статична фаза. Трябва много внимателно да четем знаците. Знаците показват, че двете страни се готвят за дългосрочна схватка”, посочи още той.




Путин разчита доста илюзорно на това, че Западът ще се умори, ще се откаже. Няма такава индикация. Трябва да е категорично ясно. Всеки ден чета изказвания и решения на действащите политици по света, а не какво е написал някой някъде. Интересува ме как мислят хората, които взимате решенията. Общото мислене зад всички, които са зад Украйна, е, че трябва да я поддържат докрай. Неслучайно британският премиер беше преди дни в Киев, след това френският външен министър”, обяси експертът. 


“Трябва да свикнем, че това ще бъде продължителен конфликт. От май насам на практика руснаците не са превзели нищо. Авдеевка е жива и здрава и под украински контрол”, посочи още той и обясни:


“Авдеевка е от изключителна важност, защото огромна част от руската логистика минава през Донецк. Авдеевка е като сателитно градче на Донецк. Местоположението на украинките войски там им позволява да държат в шах Донецк и това е факт”.


“Помощта за Украйна в момента е обект на пазарлъци за вътрешни американски проблеми”, смята писателят. “Зеленски и Путин се познават. Не е нужно от трети арбитър, за да си изяснят отношенията. Фазата е такава, че няма какво да изясняват”, посочи той по отношение това дали Тръмп би спрял войната, ако стане президент на САЩ, както сам твърди бившият президент. 




“За горещ конфликт на втори фронт е твърде пресилено да се говори. Почти всеки генерален щаб в света на всяка държава има няколко плана за действие, които се модифицират през годините. Ако Бундесверът нема план за действие при евентуално нападения от Русия, това не е никакъв Бундесвер. Във всеки план има много конкретика”, обясни експертът по повод изтеклия план на Германия в случай на нападения от Русия


“Ако в Русия има допълнителна мобилизация на 200 000 души, това би било сериозна заплаха, ако мобилизацията се осъществи в рамките на 48 часа или една седмица. За такъв период обаче Русия не може да събере толкова военнослужещи, защото дори няма толкова палатки. При предходната частична мобилизация си спомняме какъв хаос беше. Мобилизацията е скрита и тече и сега - по 1000-1200-1500 души на ден. Това не ги натоварва финансово, покриват се и загубите на фронта”, каза още Невенкин. 

 

“Най-голямата глупост в една война, която не печелиш, е да отвориш още един фронт. Това е абсолютна тъпотия. Това е като да имаш един кредит, който много трудно изплащаш и да вземеш още един при още по-неблагоприятни условия. Теоретичен сценарии за отваряне на втори фронт е възможен, ако Русия теоретично приключи с Украйна, ако излезе като победител, ако Украйна е завладяна и излиза от войната, а Русия започне на “решава следващия проблем”. Следващият “проблем” обаче е около 800 пъти по-сериозен от Украйна - това е целият блок на НАТО”, каза още той по отношение възможен ли е втори фронт на руската агресия. 




“Съвсем бегло се запознах с проект на сегашното правителство, на Министерството на отбраната какво въоръжение и техника планират да осигурят за нуждите на Българската армия за следващите няколко години. Министерството на отбраната анализира ежедневно какво се случва в Украйна, получава ежедневно и от НАТО друга класифицирана информация. В МО са разбрали много добре какво работи в Украйна. В пакета имаше противокорабни ракети, дронове, 155 мм артилерия по натовски стандарт", посочи Невенкин.

 

“Противокорабните ракети им трябват, защото нямаме голям флот, а се оказва, че тези ракети работят добре срещу държави със сериозен флот - в случая се има предвид Русия”, коментира експертът.


“Ще призова да не се връзваме на думите на този и онзи, че “Страйкър”-ите, които България купува, са стари 40-годишни машини. Това нещо се проверява много лесно. Дори в Wikipedia пише, че тази машина е пусната преди около 20 години, оттогава е претърпяла много сериозни модификации”.

 

Експертът определи като “безсмислено политическо говорене” думите на президента Румен Радев от самото начало на войната, когато той каза, че “Русия ще спечели войната, но трудно ще постигне мира”. 




“Хората трябва да разсъждават повече трезво и логически, не да се поддават на внушения. Живеем в атмосфера на безпрецедентна свобода. Никога преди в нашата история не сме имали такава свобода. Някои хора ни предлагат да я загубим, за да имат лична изгода или защото не могат да се впишат. Свободата е отговорност. Когато имаш несвобода, отговорността я поема някой друг", завърши той. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама