НОВИНИ


Въпреки протестите: Бюджетът на София предвижда само 15% ръст на заплатите в градския транспорт

2 3950 18.01.2024
Въпреки протестите: Бюджетът на София предвижда само 15% ръст на заплатите в градския транспорт

Въпреки продължаващата блокада на Столичния общински съвет и неуспешният избор на председател, което спира работата на местния парламент, бюджетът на София за 2024 г. вече е качен за обществено обсъждане. Разговорите ще започнат в 18 ч. на 25 януари в Аулата на Софийския университет.


Бюджетът тази година е в размер на 2.566 милиарда лева. Публикувана е пълната му версия. От тях предвидените от държавата пари са 1 114 939 780 лв. В Държавния бюджет са предвидени 100 млн. лв. за инвестиции в цяла София, 50 млн. от които са за проекти на районните администрации. По този начин средствата, които ще се инвестират в София през 2024 г., ще са на рекордно високи стойности, посочват от СО. 

 

594,676,366 лева за инвестиции в строителство на нови и ремонти на детски градини и училища, инфраструктура и вътрешноквартални улици и подобряване на условията в болници и ДКЦ;

 

Без повишаване на данъци, но с повишаване на събираемостта;Повече възможности за активно участие на гражданите в управлението. 5,3 млн. лв. ще разпределят гражданите на София по приоритетни за тях проекти;

10% повече за по-зелена София;

 

50% повече за Програма “Култура”;

 

Дигитализация на услугите на Общината и стимулиране на  иновативни проекти.

 

На фона на протестите на служителите в столичния градски транспорт софийска община съобщава, че се предвижда рекорден бюджет за транспорт и транспортна инфраструктура. Заложено е 15% увеличение на заплатите на работещите. Исканията им обаче бяха за 30% ръст. 

 

Параметрите на бюджета може да видите тук.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама