НОВИНИ


Диян Стаматов не се притеснява за "Школо": Тук са само бележки и забележки, няма лични данни

0 4386 18.01.2024
Диян Стаматов не се притеснява за
Личен архив

Продажбата на училищната платформа – електронни дневници "Школо" на британска компания не притеснява директора на 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София Диян Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България.


Пред БНР той коментира сделката, за която се повдигат много въпроси относно личните данни на учениците.

"Нямам притеснения, защото тук няма лични данни, тук има бележки и забележки. Личните данни се управляват от директорите на училищата".


Всичко, което се случва, буди само поздравления за една успешна българска фирма, разработила продукт, харесан извън пределите на страната, коментира той.

 

 
Директорът на столичното училище е категоричен, че "Школо" ще продължи да функционира в образователната ни система, защото всяко училище има договор и си плаща. Договорите се изпълняват стриктно и в срок, заяви Стаматов.
"Ако заместят електронния дневник на "Школо" с този на електронната платформа НЕИСПУО, ще имаме два казуса. Първо, "Школо" е създадена от 2016 г. от доброволци, които направиха един успешен дигитален продукт и може да се каже, че това е най-дигиталната крачка в образованието ни и в момента работи много добре.

Второто, НЕИСПУО, започна да се изгражда през 2017 г. стъпка по стъпка и изцяло е показателно как нещата в държавното управление се случват бавно, тромаво и мудно, по различни причини, затова не искам да упрекна никого. Но НЕИСПУО е стигнало до под кривата круша. Горко ни на нас, хората, ако се наложи да преминем от един много работещ дигитален продукт към един с много неизвестни. Няма как работеща структура да бъде заменена с неработеща и да не създава проблеми", обясни още директорът на столичното училище.
Договорът на 119-о СУ "Акад. Михайл Арнаудов" с "Школо" изтича на 14 септември тази година. Договорите са индивидуални за всяко училище.

 

"Смятам, че, когато една добра организация е намерила нов собственик в мегапазар, предполага и намаляване на цената на услугата", заяви Деян Стаматов.

 

И призна: "Доверието ми към НЕИСПУО е катастрофално ниско. Септември ще покаже към кой ще сме, но няма да затруднявам колегите и родителите".

 

 
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама