НОВИНИ


Димитър Радев: Ако законопроектът за БНБ не се приеме, автоматично ще се блокира присъединяването ни към еврозоната

0 4048 18.01.2024
Димитър Радев: Ако законопроектът за БНБ не се приеме, автоматично ще се блокира присъединяването ни към еврозоната
БГНЕС

Ако законопроектът за Българската народна банка не се приеме, това означава, че банката не отговаря на изискванията за правна конвергенция с Евросистемата. Това от своя страна автоматично блокира процеса на присъединяването на България към еврозоната, коментира управителят на централната банка Димитър Радев в парламента.


На днешното пленарно заседание депутатите започнаха разглеждането на законопроекта за БНБ на първо четене. Очаква се разискванията да продължат утре. 

 

Димитър Радев посочи, че законопроектът е разработен от БНБ и е готов от юни миналата година, след което е бил предмет на консултации, включително с Европейската централна банка и с Европейската комисия. 

 

Той призова да не се правят опити БНБ да бъде въвличана в политически сюжети. "Всичко тръгна от това, че има доклад - някой беше подал тази информация, коректно или некоректно, или така беше тълкувано от някои политически сили, че има унищожителен доклад на БНБ, който казва, че не трябва да се присъединяваме и сега тези цитати, които се взимат, те са силно избирателни", каза Радев.  Многократно беше обяснено, че става въпрос за работни текстове, в рамките на проект, който се осъществява от българското правителство, уточни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама