НОВИНИ


Георги Киряков: Геополитическите наслагвания няма да позволят министърът Тагарев да бъде отстранен

3 4276 18.01.2024
Георги Киряков: Геополитическите наслагвания няма да позволят министърът Тагарев да бъде отстранен
БНР

Геополитически наслагвания няма да позволят министърът на отбраната Тодор Тагарев да бъде отстранен от поста при ротацията на кабинета "Денков-Габриел".


Това каза пред БНР политологът Георги Киряков и добави, че е нормално той да е "една от логично останалите фигури в правителството".

 

"В България има няколко ключови министерски длъжности, които се разпределят след консултации с партньорите в ЕС и НАТО. Това не е лошо, защото ние сме партньори. В някакви ситуации и те, разбира се, се съобразяват с нашето мнение и с нашите позиции", обясни политологът.

 

Георги Киряков подчерта, че в досегашния мандат на правителството се е видяло, че не толкова зависят нещата от МС, колкото от взаимоотношенията между основните фигури в основните политически партии:

 

"Между Бойко Борисов и Кирил Петков, между Асен Василев и Делян Добрев и други такива фактори в политиката, динамиката в отношенията между тях се отразява и на работата на правителството. Доколкото видяхме, че от началото на годината Борисов и Петков заровиха томахавките, процесът ще бъде гладък след ротацията до европейските избори. Ако се променят електоралните нагласи на хората на този вот, това ще промени динамиката в отношенията между партиите".

 

Според политолога популистките движения в Европа са в подем заради това, че "политическите елити в отделните демократични държави са обърнали гръб на избирателите си":

 

"В България не е по-различно. Ниската избирателна активност показва това, че политическите елити са обърнали гръб на избирателите си. Ако политиците не се обърнат към хората и не поискат тяхното мнение по редица въпроси, свързани с демократичното управление на страната, то резултатите за "Възраждане" и за други популистки партии може да бъде стряскащ за демократичните устои за възможностите България да се развива по един свободен, нормален начин".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама