НОВИНИ


Проф. Матанов: Русофилията има здрави корени в Светия Синод

12 4639 18.01.2024
Проф. Матанов: Русофилията има здрави корени в Светия Синод
Проф. Христо Матанов БГНЕС

В църквата нещата се случват бавно и не мога да кажа дали позицията в Богоявленското послание на патриарх Неофит, в което се осъждат действията на Русия, е обрат. Това заяви историкът проф. Христо Матанов, специалист по средновековна българска и балканска история.


В Богоявленското послание патриархът определи войната на Русия срещу Украйна като ужасяваща:

 

"Унищожителната война против братска Украйна... за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава. Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава, в международно признатите ѝ териториални граници"."Вероятно патриархът не е написал сам своето изявление. Сведения за неговото здравословно състояние трудно проникват навън. Вероятно той е зле и не може да формулира тези витиевати фрази. Вероятно го и писал неговият викарий или някой от по-младите владици в неговото обкръжение", каза проф. Матанов в интервю за БГНЕС.
 
"Тази позиция е показателна за дейността на Църквата, с която тя определя своята външна политика“, посочи той, но уточни, че отразява мнението на част от владиците в БПЦ. "Казвам част, защото русофилията има здрави корени в Светия Синод, и така лесно не би могъл да се очаква обрат. Малка промяна с малки стъпки, както винаги става в Църквата“.

 

Той подчерта, че борбата в Българската православна църка е на първо място геополитическа, а на второ място е личностна."Геополитическа – в световен мащаб Русия се бори с Украинската църква, която се ориентира към Вселенския патриарх. Повечето български владици, предимно по-възрастните, са ориентирани към Москва. Имам предвид ловешкия митрополит Гавриил. Самият патриарх Неофит, когато беше здрав, също клонеше в тази посока“, посочи историкът.

 

Според него личностната драма в момента в БПЦ се наблюдава в спора между пловдивския митрополит Николай и Западно- и средноевропейския митрополит Антоний, след "евентуалното възнесение на сегашния патриарх".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама