НОВИНИ


Премиерът Денков в Давос: Целта е България да приеме еврото на 1 януари 2025 г. /видео/

11 4543 18.01.2024
Премиерът Денков в Давос: Целта е България да приеме еврото на 1 януари 2025 г. /видео/
Акад. Николай Денков

"Обсъждахме как България да постигне своята цел от 1 януари 2025 година да стане член на еврозоната". Това заяви премиерът акад. Николай Денков от Давос.


Именно възможностите за това са били обсъдени на среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху, премиерът акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев и съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Кирил Петков, предадоха от пресцентъра на министерския съвет. 

 

Министър-председателят посочи, че председателят на Еврогрупата е добре запознат със ситуацията в България и напредъка на страната ни по изпълнението на Маастрихтските критерии. С изключение на критерия за инфлацията, страната ни отговаря на всички други условия. „Заключението на председателя на Еврогрупата беше ясно - ако успеем да покрием критерия за инфлацията, то тогава няма да имаме проблем с еврозоната“, заяви акад.Денков. Министър-председателят припомни, че голяма част от инфлацията е привнесена отвън и контролът не е изцяло във възможностите на правителството.

 

„Оценката е изключително добра. Работим всички заедно за това 1 януари 2025 г. България да стане официално член на еврозоната“, каза след срещата министърът на финансите Асен Василев. Той отбеляза, че страната ни е достигнала дефицит от 2,2% от БВП и това се оценява изключително високо.

 

Министър Василев добави, че финалната преценка ще бъде през юни, когато излязат европейските доклади за конвергенция за 2024 г. При взимането на окончателното решение ще бъдат взети предвид данните за инфлацията в страната ни и през май. „Движението е много добро. Декември спадна под 5% по националната мярка за инфлация, докато в еврозоната инфлацията се повиши леко. Ще гледаме следващите няколко месеца как се развива това“, посочи министърът на финансите. Той допълни още, че за да сме готови и законодателно за влизане в еврозоната, е важно парламентът да приеме закона за Българската народна банка.„Българите не бива да се страхуват от еврото, а трябва час по-скоро да го въведем, за да се радваме на още по-бърз икономически растеж“, коментира съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама