НОВИНИ


Нови правила предвиждат по-нисък таван за плащанията в брой в ЕС

1 4323 19.01.2024
Нови правила предвиждат по-нисък таван за плащанията в брой в ЕС
По-нисък таван

Таван от 10 000 евро за плащания на ръка в целия Европейски съюз се предвижда в частично споразумение, постигнато между страните членки и Европейския парламент за пакета срещу прането на пари. Неговата цел е да защити европейските граждани и финансовата система на ЕС от този тип злоупотреби и финансиране на тероризма.


Задължените субекти ще трябва също така да удостоверят самоличността на лицето, което извършва плащане кеш от 3000 до 10 000 евро. Същевременно страните членки ще могат да въведат и по-нисък таван за плащания на ръка, ако пожелаят. По настояване на евродепутатите ще има и засилено наблюдение на свръхбогатите хора.

 

Сега задължени субекти са финансовите институции, банките, агенциите за недвижими имоти, дружествата за управление на активи, игралните зали и търговците.

 

Временното споразумение разширява списъка и включва в него по-голямата част от криптосектора, пояснява Нова тв. Доставчиците на криптоуслуги ще бъдат задължени да извършват проверка на клиентите си в случаите, когато те извършват трансакции за 1000 евро или повече.

 

От 2029 г. задължени субекти стават професионалните футболни клубове и агенти. Те ще трябва да удостоверяват самоличността на клиентите си, да следят трансакциите и да докладват за съмнителни парични преводи на службите за финансово разузнаване в тяхната държава. Страните членки обаче ще могат да вадят отборите и агентите от своя национален списък, ако сметнат, че те не представляват риск.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама