НОВИНИ


Истерията с "Школо": КЗЛД успокоява - няма проблем с личните данни на децата. Въпреки това започва проверка

1 5574 19.01.2024
Истерията с

Промяната в собствеността и капитала на едно търговско дружество няма отношение към защитата на личните данни. Това накратко се посочва в становище на Комисията за защита на личните данни. От там обаче започнаха проверка по случая.


До тук се стигна заради истерията след придобиването на платформата от британска компания. Родители настръхнаха, защото според тях това означава, че личните данни на децата им ще отидат в ръцете на чуждестранна фирма. Стигна се до там, че дори Министерството на образованието сезира ДАНС и поиска проверки.

 

“Школо” е компанията, която се занимава с поддръжката на електронни дневници в над 1500 училища в страната. Електронният дневник е разработван съвместно с родители, учители, директори и експерти в Министерството на образованието. Той покрива всички изисквания на наредбата за информацията и документите в системата на предучилищното и училищното образование.



И въпреки уверението на много IT експерти и институции, притесненията на родителите останаха. Затова от Комисията за защита на личните данни уверяват няколко неща. 

 

Първо - промяната в собствеността на капитала на едно търговско дружество със седалище у нас, учредено и регистрирано по българските закони, не засяга ангажиментите му за защита на личните данни. Промяната в собствеността на капитала на „Школо” ЕООД не води до промяна на неговата правосубектност, което от своя страна не се отразява върху действащите договори с образователните институции, касаещи обработването на лични данни. Тази промяна не води и до промяна на самия администратор и/или обработващ лични данни, което не променя и страните по споразуменията между "Школо” ЕООД и образователните институции.



Освен това се посочва, че остава в сила европейския регламент за защита на личните данни и Великобритания трябва да го спазва.

 

“Настъпилите промени не следва да стават повод за разпространение на фалшиви новини, създаване на напрежение сред големи групи в обществото, включително извличането на различни ползи от недобросъвестни лица, целящи допълнително въвеждане в заблуда и погрешно насочване на общественото мнение”, посочват от КЗЛД. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама