НОВИНИ


Хутите: Корабите на Русия и Китай са в безопасност

7 4303 19.01.2024
Хутите: Корабите на Русия и Китай са в безопасност
Мохамед ал Бухаити

Високопоставен представител на хутите обеща безопасно преминаване на руски и китайски кораби през Червено море, където подкрепяната от Иран групировка извършва нападения срещу търговски кораби, свързани с Израел.


Един от лидерите на групировката, Мохамед ал Бухаити, заяви, че бунтовниците дори са готови да осигурят "безопасното преминаване на тези кораби". По думите му "израелските кораби или тези, които имат дори слаба връзка с Израел, няма да имат и най-малък шанс да преминат през Червено море", предадоха световните агенции, цитирайки интервю пред руска медия. 



В изявлението се споменава и превзетият от хутите кораб "Galaxy Leader" и взетите за заложници членове на екипажа му, сред които има и двама българи. Според информацията те са добре.

 

Същият Мохамед ал Бухайти миналата седмица говори и пред българската телевизия bTV, като тогава заяви, че йеменските сили се отнасят добре с пленения екипаж. Предвид откъде идва твърдението обаче - лидер на групировка, която незаконно напада търговски кораби, нека се приема с едно наум. 

 

Вчера хутите извършиха нова ракетна атака срещу кораб, собственост на САЩ, след като президентът Джо Байдън каза, че американските удари не са възпрели кампанията на екстремистите в Червено море. 

 

Пентагонът посочи, че няма съобщения за щети или ранени при тази атака, която последва петия кръг от американски удари в Йемен по-рано през деня. 



В интервю, публикувано от руското издание "Известия" в петък, високопоставеният представител на хутите Мохамед ал-Бухаити настоява, че водите около Йемен, които някои корабни фирми избягват поради продължаващата агресия, са безопасни, стига корабите да не са свързани с определени държави, по-специално с Израел. 

 

"Що се отнася до всички останали държави, включително Русия и Китай, тяхното корабоплаване в региона не е застрашено", каза той.

 

"Нещо повече, ние сме готови да осигурим безопасното преминаване на техните кораби в Червено море, тъй като свободното корабоплаване играе важна роля за нашата страна".

 

Нападенията срещу кораби, "по какъвто и да е начин свързани с Израел", ще продължат, добави той.



Подкрепяната от Иран групировка неотдавна заяви, че корабите, свързани със САЩ и Великобритания, също са честна игра, след като двете държави започнаха въздушни удари в Йемен в отговор на многократните нападения.

 

От избухването на войната в Ивицата Газа на 7 октомври хутите извършиха множество нападения по жизненоважните морски пътища около Йемен.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама