НОВИНИ


Образователният министър предлага законови промени за увеличаване на учителските заплати

10 10738 19.01.2024
Образователният министър предлага законови промени за увеличаване на учителските заплати
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков БГНЕС

Министърът на образованието и науката Галин Цоков предлага законови промени, с които заплатите на учителите ще може да бъдат увеличени и се решава проблемът с кариерното развитие на над 70 000 учители и директори, съобщиха от МОН.


За да израстват в кариерата си като учители или възпитатели, към момента те трябва да отговарят на няколко изисквания като стаж, професионална квалификационна степен и други, но и да са преминали атестиране в съответната образователна институция.

 

Същевременно атестиране могат да провеждат само училища и детски градини, които са преминали инспектиране от Националния инспекторат по образование. Неговият кадрови състав обаче не позволява проверки на всички образователни институции за кратък период от време.За около 3 години са атестирани само приблизително 15% от педагозите. Всички останали учители и директори са в неравнопоставено положение. По тази причина от просветното ведомство инициират нормативна промяна, която ще ликвидира зависимостта между атестирането и инспекциите на инспектората.

 

Предвидените изменения ще позволят кариерното развитие на педагогическите специалисти още от тази година. Това е и мярка за задържане на специалистите в системата, особено важна за младите учители, които в момента на практика не могат да растат в кариерата, допълват от MОН. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама