НОВИНИ


Естония подкрепя пълноправното членство на България в Шенген

0 3903 19.01.2024
Естония подкрепя пълноправното членство на България в Шенген
Министърът на външните работи на Република Естония Маргус Цахкна БГНЕС

Естония подкрепя разширяването на НАТО и Европейския съюз (ЕС) и пълноправното членство на България в Шенген. Това заяви министърът на външните работи на Република Естония Маргус Цахкна на пресконференция, след като разговаря с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.


Цахкна е на официално посещение в България по покана на Габриел.

 

Министър Цахкна подчерта, че България и Естония имат традиционно добри отношения. Много е важно да подкрепяме едни и същи цели – мир в Европа и нова архитектура за сигурност. Като страни, граничещи с Русия, знаем какво става от другата страна на границата. България играе водеща роля като черноморска държава, коментира той. Вече 20 години сме членове на НАТО. Не сме новоприети, но продължаваме да говорим за предизвикателствата, допълни Цахкна. „Знаем, че нашият съсед е агресор, виждаме го в агресията в Украйна“, каза още естонският министър.Министърът благодари на България за помощта, която страната ни оказва на Украйна. Много е важно да продължим. Онова, което обещаваме на Украйна, е изключително важно за нас, цяла Европа и за постигането на мир. Украинците не се бият само заради нас, те се бият вместо нас, посочи Цахкна. Според него всякакъв вид подкрепа и дългосрочни ангажименти ще бъдат полезни за постигането на мир в бъдеще.

 

Естонският министър бе категоричен, че е много важно да се работи за членство в Еврозоната. „Знаем от опит, че това е един стабилен икономически съюз“, отбеляза той. Пълноправно членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е също важен въпрос, ние сме голям поддръжник и на тази цел, коментира още Цахкна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама