НОВИНИ


Иван Таков: Предложеният бюджет има много недостатъци, а кметът и администрацията му пак ни загубиха времето

2 4406 19.01.2024
Иван Таков: Предложеният бюджет има много недостатъци, а кметът и администрацията му пак ни загубиха времето

Предложеният бюджет на Столична община за 2024 година има много недостатъци. Това коментира председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков след провалената работна среща на кмета Васил Терзиев с политическите групи в СОС. На нея столичният градоначалник трябваше да представи бюджета и да го обсъди с общинските съветници. Това обаче не се случи, тъй като кметът Терзиев си тръгна от срещата, без обяснения след първите въпроси към него.


"Кметът и администрацията му отново ни загубиха времето, коментира Иван Таков. - Съжалявам, че ни се наложи да присъстваме на подобен панаир. Държавните и обществените длъжности са за пораснали момчета и момичета, които знаят и могат да работят за хората. И не се сърдят, когато им задават неудобни въпроси. Като например изграждането на колко детски градини са планирани в бюджета за 2024 година и защо спортът е напълно изключен".

 

Иван Таков добави, че общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" имат подготвени редица въпроси по предложението на кмета Терзиев и неговия екип за бюджет на Столична община за 2024 година. "Очаквахме, че ще проведем конструктивна среща, ще разговаряме и ще спорим по конкретни теми в интерес на гражданите, каза той. - Въпреки че имахме по-малко от 24 часа, за да се запознаем с предложения бюджет, ние го направихме. Имахме и конкретни предложения, които искахме да обсъдим с всички политически групи. Защото има наистина страшно много работа по този бюджет. В него има много недостатъци, които трябва да бъдат отстранени. Разбира се, всички въпроси и забележки, които имаме, ще ги представим на кмета и на неговата администрация в писмен вид. След това ще ги покажем и на гражданите. И ще настояваме нашите корекции да бъдат направени и предложенията ни да бъдат включени в Бюджет 2024 на Столична община".

 

Заместник-председателят на групата на Местна коалиция "БСП за България" Ваня Григорова добави, че е особено обезпокоително закриването на заседанията и срещите за гражданите, за да не могат те да видят дали избраните от тях представители защитават интересите им.

 

"Нашата група има редица въпроси към така представения ни бюджет, каза тя. - За съжаление, кметът Терзиев и неговият екип не позволиха гражданите да проследят срещата и да разберат позициите на отделните групи. А в презентацията на бюджета бяха записали, че следват принципа на прозрачност при изготвянето, обсъждането и приемането му".

 

Ваня Григорова отбеляза, че бележките на групата на социалистите се отнасят до различни сектори в Столична община - транспорт, здравеопазване, в част от капиталовата програма... "Има филиали на Столична община, които не са обезпечени със средства за тази година за ремонти и оперативна дейност. Има общински служители в районните администрации, които от една година настояват за увеличаване на трудовите им възнаграждения, но такова нещо не виждаме сега в бюджета. Има явни грешки в така предложения ни бюджет. Липсват около 90 милиона лева от държавната субсидия за градски транспорт. Не виждаме средствата за увеличение на заплатите, които бяха обещани вчера на синдикатите на транспортните работници след срещата им с кмета Терзиев. Тоест, това, което ни е предложено, е чист пиар, неподплатен нито със записаното в бюджета, нито с поведението и процедурите, които следват при провеждането на срещи и заседания. Опасяваме се, че кметът Васил Терзиев все още не е осъзнал, че се намира в публична институция, а не в корпорация, в която може да размахва пръст, да изключва и да включва камери, когато на него му е изгодно".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама