НОВИНИ


Хамас пак на гости в Москва

9 4920 19.01.2024
Хамас пак на гости в Москва

Делегация от представители на палестинското ислямистко движение Хамас посети Русия, съобщи днес руското външно министерство, предаде "Ройтерс".


По време на разговорите руската страна е подчертала необходимостта от освобождаване на заложниците, държани от Хамас в ивицата Газа, допълва министерството на външните работи.

 

В изявлението на дипломатическото ведомство се посочва, че заместник-външният министър Михаил Богданов е приел Муса Абу Марзук, член на политическото крило на Хамас. 

 

"В хода на разговора бяха обменени подробни мнения по ключови аспекти на близкоизточния дневен ред с акцент върху ситуацията в и около Ирак, рязкото изостряне на обстановката в района на Червено море и продължаващата ескалация в зоната на палестинско-израелския конфликт", пише в изявлението.



"От руска страна бе акцентирано върху необходимостта от възможно най-бързото освобождаване на пленените при нападението от 7 октомври 2023 г. цивилни, които са държани от палестински фракции и сред които има и трима руски граждани“, допълва руското външно министерство.  

 

Това не е първо посещение на Хамас, които нападнаха Израел на 7 октомври 2023 година. 

 

Още в края на същия този октомври делегация на палестинската групировка Хамас, която контролира ивицата Газа, бе на посещение в Москва. 

 

Русия поддържа връзки с всички ключови играчи в Близкия Изток, включително Израел, Иран, Палестинската автономия и Хамас. Москва неведнъж е обвинявала за настоящата криза неуспеха на американската дипломация и е призовавала за прекратяване на огъня между Израел и палестинската групировка и възобновяването на преговорите за намиране на мирно решение на конфликта.



Бруталното нападение на Хамас срещу Израел дойде на рождения ден на Владимир Путин - 7 октомври. Такъв шок за сигурността в Близкия изток вероятно е дошъл като добра изненада за руския държавник, чийто стратегически приоритет е да отклони подкрепата и вниманието на Запада от Украйна.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама