НОВИНИ


Експерт по киберсигурност: Внимавайте - може да ви изпратят запис, който звучи досущ като ваш роднина

3 4728 20.01.2024
Експерт по киберсигурност: Внимавайте - може да ви изпратят запис, който звучи досущ като ваш роднина
Красимир Коцев

"Ако си спомняте ало измамниците, към днешна дата може да получите обаждане от ваш роднина или гласов запис от вашите родители и да звучи напълно правдоподобно в опит някой да ви измами". За това предупреди експертът по киберсигурност Красимир Коцев.


Хората трябва да са внимателни, когато споделят свои снимки и видеа в интернет пространството, посочи още той в интервю за БНТ.

 

"Тези неща вече се случват сред нас", добави той.



"Всеки един човек в обществото и особено по-известни с по-голяма публичност могат да станат жертва на дийпфейк, кражба на образ и глас", посочи още експертът. 

 

Според него е много важно как обществото ще се справи с този тип атаки емоционално и психологически. "Съществува порнографско съдържание, има и инстаграм инфлуенсъри", даде пример Красимир Коцев.

 

Добрата новина е, че вече има доста инструменти, които служат за разпознаване на фалшиви видеа и образи. 

 

Само преди дни фалшива снимка на Васил Левски обикали социалните мрежи с бомбастични заглавия и предизвика възторг. Никой обаче не проверяваше фактите около този мним фотос - нито проверява историческото списание, в което снимката уж е публикувана, нито пък предполагаемата дата, на която е направена. 


Оказа се, че снимката е направена с изкуствен интелект. Тази заигравка с историческите факти и личности може да е опасна и е нагледен пример за това колко лесно обществото може да бъде подведено. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама