НОВИНИ


САЩ нанесе три успешни удара по хутите в Йемен

8 4637 20.01.2024
САЩ нанесе три успешни удара по хутите в Йемен

САЩ са нанесли три успешни удара по цели на хутите в Йемен, съобщи Белият дом. Това е поредното действие на фона на нарастващото напрежение в Червено море, което наруши световната търговия, породи опасения от затруднения в доставките и усложни обстановката в региона.


Силите на Централното командване на САЩ са нанесли удари срещу три противокорабни ракети на хутите, които били насочени към южната част на Червено море и подготвени за изстрелване, съобщи американската армия.

 

"Американските сили идентифицираха ракетите в контролираните от хутите райони на Йемен и установиха, че те представляват непосредствена заплаха за търговските кораби и корабите на американския флот в региона", се казва още в изявлението.Йеменските бунтовници, които контролират най-населената част от Йемен, настояват, че атаките им са в знак на солидарност с палестинците, атакувани от Израел в Газа. Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че това са четвъртите превантивни удари за изминалата седмица на американската армия срещу ракетни установки на хутите. По-рано американският президент Джо Байдън заяви, че въздушните атаки ще продължат, въпреки че призна, че те може да не спрат нападенията на хутите.

 

Вчера представител на йеменските хути обяви, че руските и китайските кораби не са под заплаха в Червено море. Той обаче подчерта, че това не се отнася за корабите, които имат дори най-слаба връзка с Израел.

 

В изявлението се споменава и превзетият от хутите кораб "Galaxy Leader" и взетите за заложници членове на екипажа му, сред които има и двама българи. Според информацията те са добре.Подкрепяната от Иран групировка неотдавна заяви, че корабите, свързани със САЩ и Великобритания, също са честна игра, след като двете държави започнаха въздушни удари в Йемен в отговор на многократните нападения.

 

От избухването на войната в Ивицата Газа на 7 октомври хутите извършиха множество нападения по жизненоважните морски пътища около Йемен.


ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама