НОВИНИ


В три области в България е обявена грипна епидемия

1 4368 20.01.2024
В три области в България е обявена грипна епидемия

В Пловдив и Габрово обявяват грипна епидемия. Мерките срещу разпространението на вируса влизат в сила от следващата седмица.


Броят на болните в Пловдив е стигнал 206 на 10 хиляди души. Засега учениците няма да излизат във ваканция. Така със Смолян вече три области са в епидемия. В предепидемична ситуация е Пазарджик, предаде bTV. 

 

Грипът започва внезапно за едно денонощие, обясняват лични лекари.„Поне седмица трябва да си останат вкъщи пациентите да се лекуват, да поемат повече течности и да се изолират от другите. Има пациенти, които ми се обаждат. Някои от тях все още не са успели да дойдат до кабинета поради тази отпадналост и невъзможност да станат от леглото“, обясни Недка Стайкова-Стоянова, общопрактикуващ лекар.

 

30% от пробите са положителни за грип А, обобщиха от оперативния щаб в Пловдив. От понеделник въвеждат мерки.

 

„Отлагат се профилактичните прегледи за деца и жени. Засилен филтър в детските и учебни заведения с учестена дезинфекция и по-често проветряване на помещенията. Броят на отсъстващите ученици все още не е тревожен, въпреки че забелязваме темп на повишаване“, посочи д-р Сийка Димчева, директор на РЗИ.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама