НОВИНИ


Ген. Съби Събев: Трябва да поискаме системи "Пейтриът" да бъдат разположени в Бургас и Варна

28 4864 20.01.2024
Ген. Съби Събев: Трябва да поискаме системи
Ген. Съби Събев

„Тезата на БСП, че военният министър Тодор Тагарев може да въвлече България във война, е фалшива”. Това заяви първият национален военен представител в Алианса ген. Съби Събев.


Думите му в ефира на NOVA NEWS са по повод искането на оставката на министъра от страна на БСП и множеството критики към него, дори и след връщането му от посещение в САЩ, където се запозна с изграждането на платените от България изтребители F-16.

 

„На тези, които развиват тезите за приземяване на българската военна авиация, ще кажа, че много по-рано трябваше да се закупят американските изтребители. Българското небе няма да остане без охрана. Мисля, че към средата на 2025 г. ще може да започнем въздушния контрол с новите самолети F-16”, каза Съби Събев.



Хипотетично, страната ни може да поиска разполагането на 1-2 батареи противокорабни ракетни средства в района на Бургас или на Варна, обясни бившият генерал. „Може би трябва да поискаме 1-2 батареи „Пейтриът”, за да усилим нашата противовъздушна отбрана в източното направление. Във Варна и в Бургас имаме по-стари комплекси ПВО”, каза ген. Събев.

 

Той смята, че е реалистично страната ни да бъде регионален ремонтен център на бойните машини „Страйкър”. „Говореше се за Велико Търново”, заяви ген. Съби Събев. 

 

През 2025 година ще получим пет самолета F-16, както и "Страйкър"-и. Това обяви след завръщането от САЩ началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.


Страйкърите ще дойдат на части в България. Така ще започне да се трупа капацитет и ще има обучения, което по думите му е много добре за военновъздушните ни сили. По този начин, обясни още адм. Ефтимов, ТЕРЕМ - държавната компания на Министерство на отбраната, специализирана в извършването на ремонт, модернизация и логистична поддръжка на авиационна техника, кораби и плавателни средства и др., ще трупа капацитет.

 

Всичко това ще се случва в завод "Ивайло", Велико Търново, обясни тогава началникът на отраната.

ФрогНюз
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама