НОВИНИ


Хампарцумян: Българският лев е загубил своя "суверенитет" през 1997 г.

24 4257 20.01.2024
Хампарцумян: Българският лев е загубил своя

"Надявам се, че ще успеем да влезем в еврозоната. Дълги години така питахме, че да ни кажат: „не”. Трябва да направим всичко възможно да покрием критериите за влизане в еврозоната до първи януари 2025 г.. В момента инфлацията в Европа отново тръгна нагоре”.


Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

 

Относно думите на премиера Николай Денков, че инфлацията се дължи на високите цени на горивата и на храните на международните пазари, той каза, че това са фактори, които влияят, но не са единствените:„Инфлационните процеси донякъде са естествени, в разумни граници”, обясни Хампарцумян и допълни, че инфлация около 2% се смята за поносима и полезна за икономиката.


Той смята, че хората, които са изтеглили кредити няма да усетят промяна след влизането на страната ни в еврозоната.

 

За приемането на първо четене на Закона за БНБ той обясни, че нормативният акт формализира правата и задълженията на България в еврозоната.„Централната банка ще се явява като част от Европейската централна банка и ще се подчинява на правилата, на които се подчиняват всички други централни банки. Българският лев е загубил своя суверенитет през 1997 г., когато страната ни влезе във валутния борд. Оттогава българският лев е само една картинка. С влизането в ЕС сме поели задължението да въведем еврото”, обясни Хампарцумян.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама