НОВИНИ


"Какво ще ми върнат? Човек без крака, без ръце?". Жените на Русия притискат Путин все повече

20 8873 20.01.2024
SOTAvision

Съпругата на руски войник отправи емоционален призив за връщането му от Украйна в събота пред предизборния щаб на президента Владимир Путин - предизвикателен жест в страна, в която откритата критика на войната е забранена.


"Владимир Владимирович Путин е издал указ, че съпругът ми трябва да бъде там (в Украйна). Интересува ме кога ще издаде указ, че съпругът ми трябва да си е у дома", каза Мария Андреева пред служители на кампанията, предаде "Ройтерс".

 

Тя се вкуснала в разгорещена размяна на реплики с жена, която ѝ казалс, че руските войници в Украйна защитават родината и тя трябва да се моли за тях.


"И какво следва? Министерството на отбраната е похарчило парите си, сега трябва да изстискаме всичко от нашите момчета, да извадим и последния живот от тях? Така че да се върнат при нас само като кокали?", продължила Андреева.




"Какво ще ми върнат? Човек без крака, без ръце, болен човек? Не знаете ли какво се случва там?"

 

Размяната на реплики се състоя по време на посещението в предизборната база на Путин на малка делегация от "Пътят към дома" - организация на съпругите на войниците, която води кампания за завръщането им от фронта.

 

Съпругът на Мария Андреева е мобилизиран през октомври 2022 г., за да се присъедини към руските въоръжени сили, участващи във пълномащабната военна агресия на Русия в Украйна.


През септември 2022 г. Путин мобилизира 300 000 резервисти в един недотам популярен ход, за който заяви, че няма нужда да се повтаря, тъй като стотици хиляди други са се записали доброволно като войници на договор.



Миналия месец той заяви пред страната, че Русия е в силна позиция по цялата фронтова линия и ще продължи напред, за да постигне целите на това, което той нарича своя "специална военна операция".


Пак миналия месец Путин избра събирането с войници, за да обяви плана си да се кандидатира за нов шестгодишен мандат на изборите през март, на които както поддръжниците, така и опонентите му смятат победата за предрешена. Той също така често се появява със семействата на войниците, включително с роднини на загинали в сражения, които е похвалил за тяхната саможертва и героизъм.

 

Андреева заяви, че не забелязва спешна реакция от страна на властите по отношение на притесненията на войнишките съпруги и че е време да се активизира кампанията им.


Тя разказа пред репортери, че малката ѝ дъщеря страда от забавено развитие на речта заради отсъствието на баща ѝ.




"Всички проблеми на семейството ми могат да бъдат решени само с едно нещо - демобилизирането на съпруга ми. Защото тя е съвсем различно дете, когато баща ѝ се прибере у дома".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама