НОВИНИ


Министър Попов: Kойто реши, че може да строи върху дюни, вече ще се сблъсква с ясни критерии

1 5015 20.01.2024
Министър Попов: Kойто реши, че може да строи върху дюни, вече ще се сблъсква с ясни критерии

Най-сетне разполагаме с този ключов документ, който трябваше да го има преди много години. Огромни ценни дюнни територии са безвъзвратно загубени и заличени от безобразни строежи. Това написа във Facebook министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.


Думите му дойдоха по повод одобрената от него методика за картографиране и определяне на границите и вида на дюните. Той коментира, че документът е плод на „шестмесечна битка“.

 

„Методиката е разработена и рецензирана от няколко екипа български учени и се позовава на почти 100 водещи научни публикации в областта, детайлни междунарни консултации и най-добри практики в много страни. Ще са необходими изключително креативни и безхаберни деструктивни умения и натиск, за да бъде тя оспорена", пише още министърът. Посочва още, че очаква да има недоволни от категоричния подход при определението какво е дюна, а също така и нарушители.

 

„Една трета от дюните са частна собственост и интересът за тяхното унищожаване и застрояване е огромен“, отбелязва той.

 

"Всеки, който реши да твърди, че дюната не е дюна и че може да си построи върху нея хотел или триетажно бетонно бунгало, да паркира джипа си отгоре или да разпъва палатка, ще трябва да се сблъска с ясни критерии, което ще даде възможност на властите да го изхвърлят оттам или на гражданите да заведат ефективно дело срещу нарушителя", коментира министърът.

 

"Благодарение на методиката обаче всяко едно подобно безобразие ще може да се атакува ефективно и да бъде прекратено", предупреждава Попов.По-рано днес от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че методиката ще защити пясъчните образувания и ще осигури обективно, безпристрастно и научно-обосновано отразяване в специализираните карти. С регламента се цели да се осигури опазването на тези природни обекти и да преустанови нарушенията на закона, които водят до увреждането им.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама